SESELEH TATA WANGUN JERONING PUISI (UNSUR INTRINSIK) LAN KAJATIAN GUNA SARAT PAGURON-GURON (NILAI PENDIDIKAN KARAKTER) SAJERONING PUISI BALI ANYAR RING PANGKAJA SARI KELAS IX - ni putu mirah yunisa putri .; I Ketut Paramarta, S.S.,M.Hum. .; Dra. Made Sri Indriani, M.Hum. . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan (1) unsur intrinsik dalam puisi Bali anyar, dan (2) nilai pendidikan karakter dalam puisi Bali anyar pada Pangkaja Sari kelas IX. Penelitian ini menggunakan rancangan deskriptif kualitatif. Subjek dalam penelitian ini adalah Pangkaja Sari Kelas IX, sedangkan objek dalam penelitian ini adalah unsur intrinsik dan nilai pendidikan karakter. Metode pengumpulan data yang digunakan dalam penelitian ini adalah studi kepustakaan dan dokumen. Hasil dari penelitian ini adalah (1) dalam masing-masing puisi Bali anyar yang terdapat di Pangkaja Sari kelas IX sudah sama dengan unsur-unsur intrinsik yaitu 1) terdapat tema yang menyatakan tetap teguh menjalanin hidup, perbuatan yang baik, kehidupan seperti sekarang, kasih sayang orang tua kepada anaknya, dan pedoman kehidupan, 2) rasa yang dirasakan yaitu rasa tegar, senang, sedih, dan bahagia, 3) suara yang digunakan lembut, pelan, dan keras, 4) suasana yang dialami yaitu mengharukan, menyenangkan, dan menegangkan, 5) amanat yang tertuang yaitu kita sebagai manusia seharusnya menjalini waktu kehidupan sebaik-baiknya, janganlah berperilaku yang tidak baik karena akan menimbulkan perselisihan, berbuatlah yang baik menurut ajaran agama, menjadi anak seharusnya berbakti dan mendengarkan nasehatnya, jika melaksanakan sesuatu yang berguna janganlah tergesa-gesa tetapi terdahulu pikirkan secara matang, (2) terdapat delapan nilai pendidikan karakter dalam puisi Bali anyar di Pangkaja Sari kelas IX yang terdiri atas relegius, jujur, kerja keras, kreatif, semangat kebangsaan, mandiri, cinta tanah air, dan tanggungjawab. Penelitian ini juga diharapakan agar masyarakat senang membaca puisi Bali anyar atau karya lain yang berkaitan dengan kasusastraan Bali yang di dalamnya banyak mengandung nilai yang baik dalam mejalani kehidupan. Tetilik puniki matetujon nglimbakang parindikan sane ngenenin indik (1) tata wangun jeroning puisi, (2) kajatian guna sarat paguron-guron sajeroning puisi Bali anyar ring Pangkaja Sari kelas IX. Tetilikan puniki nganggen palihan deskriptif kualitatif. Jejering ring tetilik puniki inggih punika Pangkaja Sari kelas IX, lan penandang ring tetilik puniki inggih punika tata wangun jeroning puisi lan kajatian guna sarat paguron-guron. Tetilikan puniki kalaksanayang nganggen kramaning studi kapustakaan lan dokumen. Pikolih ring tetilik puniki inggih punika, (1) suang-suang puisi Bali anyar ring Pangkaja Sari kelas IX sampun manut ring tata wangun jeroning puisi inggih punika 1) wenten unteng pageh nyalanin idup, parilaksana sane becik, kahuripan sakadi mangkin, pitresne rerama kapining pianakne, lan sesuluh idup ring jagate, 2) rasa sane karasayang pageh, girang, sungsut, bagia, lan seneng, 3) wirama kaanggen alon, keras, 4) kahanan jiwanyane ngangenin, kasenengan, ingguh, 5) piteketnyane iraga dados jadma sapatutne ngamargiang galah kahuripan sebecik-sebeciknyane, sampunang maparilaksana sane nenten becik, dados jadma sampunang matingkah sane boya-boya, nanging matingkah sane sapatutnyane manut ajahan Dharma, dados oka sapatutnyane subkti lan mirengang pituturnyane, yening jagi nglaksanayang parindikan sane mawiguna sampunang gegeson, nanging sapatutne pinehang dumun, (2) wenten kutus kajatian guna sarat paguron-guron sane kapanggihin ring puisi Bali anyar sajeroning Pangkaja Sari kelas IX inggih punika parama tatwa, arjawa, seken tur seleg ring pakaryan, guna cita, andel ring raga, guna laksana, bela negara, lan eling ring swadarman. Pikolihan tetilik puniki kaaptiang mangda krama Baline oneng pisan ngwacen puisi Bali anyar utawi wangun kasusastraan sane tiosan sane akeh madaging piteket-piteket sane luih utama sajeroning kahuripan.Kata Kunci : unsur intrinsik, nilai pendidikan karakter, puisi Bali anyar. This research aimed to describe (1) the intrinsic elements of new Balinese poetries, (2) the values of character education of new Balinese poetries in Pangkaja Sari book used in nine grade of senior high school. The research design used was qualitative descriptive. Research method used in collecting data research and document. The result of this research about the intrinsic elements of those five new Balinese poetries were (1) the theme of each poetry was about firmness of live, kindness, life as it is now, love of parents towards their children, and guidelines for life, (2) the feeling of each poetry was about rigidity, pleasure, sadness and happiness, (3) the tone of each poetry was soft, slow, loud, (4) the situation happened in each poetry was touching, funny, tightening, (5) the moral value each poetry was about human we should passing the life time as good as we can, we as human should not do something bad because it will rising, as human we should do something good as what our religion teaches to us, as children we should filial to the parents and not make them disappointed, in doing something we should not be in hurry and it is better to think carefully before we doing something. There were character educational values of religious, honesty, hard work, creativity, national spirit, independent, love of nation and responsibility. This research also expected in making people interest to read new Balinese poetries or others Balinese literature which have good moral value about life.keyword : intrinsic elements, educational character’s values, new Balinese poetries.