Tureksa Tata Wangun Intrinsik lan Guna Sarat Feminisme ring Satua i Tuung Kuning miwah Sampik Ingtai - luh bulaning dwi rahayu .; Ida Ayu Putu Purnami, S.S., M.Pd .; Dra. Sang Ayu Putu Sriasih,M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan (1) unsur intrinsik yang membangun satua I Tuung Kuning, (2) unsur intrinsik yang membangun satua Sampik Ingtai, dan (3) nilai feminisme yang terdapat pada satua I Tuung Kuning dan Sampik Ingtai. Subjek penelitian ini adalah satua I Tuung Kuning dan Sampik Ingtai. Metode pengumpulan data yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode studi pustaka dan metode hermeneutika. Data dianalisis dengan menggunakan teknik kartu data. Simpulan penelitian ini menunjukkan bahwa (1) satua I Tuung Kuning mengandung unsur yang koheren, seperti: insiden, alur, tokoh/penokohan, latar, tema, dan amanat, (2) satua Sampik Ingtai mengandung unsur intrinsik yang koheren, seperti: insiden, alur, tokoh/penokohan, latar, tema, dan amanat, (3) Nilai feminisme yang terkandung dalam satua I Tuung Kuning ada empat yang termasuk dalam bidang sosial, diantaranya: (a) ibu I Tuung Kuning berusaha menjaga rumah tangganya agar tetap rukun, (b) ibu I Tuung Kuning berusaha menyelamatkan anaknya, (c) I Tuung Kuning mampu membuat I Pudak sadar, dan (d) I Tuung Kuning bisa menghibur I Pudak yang sedang menyesal. Sedangkan, nilai feminisme yang terkandung dalam satua Sampik Ingtai ada empat, diantaranya: (a) bidang pendidikan ketika Ni Nyonyah memperoleh haknya untuk menempuh pendidikan, (b) bidang politik ketika Ni Nyonyah berpendapat dalam pergaulan, (c) bidang sosial ketika Ni Nyonyah bisa menghentikan perkelahian antara I Babah Sampik dan I Congliwat, dan (d) bidang sosial ketika Ni Nyonyah Ingtai berusaha bertemu dengan jodohnya. Saran pada penelitian ini adalah agar penelitian tentang satua lebih dikembangkan, bukan hanya tentang unsur intrinsik saja namun juga tentang hal-hal lain yang berkaitan. Tetilik puniki matetujon mangda prasida nelebin (1) tata wangun intrinsik sane ngwangun satua I Tuung Kuning, (2) tata wangun intrinsik sane ngwangun satua Sampik Ingtai, lan (3) guna sarat feminisme sane munggah sajeroning satua I Tuung Kuning miwah Sampik Ingtai. Jejering tetilik puniki inggih punika satua I Tuung Kuning miwah Sampik Ingtai. Kramaning mupulang data sane kanggen ring tetilik puniki inggih punika kramaning studi pustaka lan kramaning hermeneutika. Data katureksain antuk kramaning deskriptif kualitatif. Pikolih tetilik puniki (1) satua I Tuung Kuning madue tata wangun sane becik, minakadi: wiara, lelintihan, pragina, rerawatan, unteng, lan piteket, (2) satua Sampik Ingtai madue tata wangun sane becik, minakadi: wiara, lelintihan, pragina, rerawatan, unteng, lan piteket, lan (3) Guna sarat feminisme sajeroning satua I Tuung Kuning madaging patpat guna sarat feminisme sane rumasuk ring wewidangan sosial, minakadi: (a) men Tuung Kuning mautsaha nyaga pakurenanne mangda tetep ikun, (b) men Tuung Kuning mautsaha nylametang pianaknyane, (c) I Tuung Kuning prasida ngawe I Pudak eling ring raga, lan (d) I Tuung Kuning prasida nylimurang manah I Pudake. Ring satua Sampik Ingtai taler kapolihang patpat guna sarat feminisme, minakadi: (a) wewidangan paguron-guron rikala Ni Nyonyah Ingtai ngutsahayang hak maguron-guronnyane, (b) wewidangan politik rikala Ni Nyonyah mapanampen ring pagubugan, (c) wewidangan sosial rikala Ni Nyonyah dadaos jalaran kasukertan pantaraning I Sampik lan I Congliwat, miwah (d) wewidangan sosial rikala Ni Nyonyah Ingtai mautsaha ngmanggihin jatukarmannyane. Piteket ring tetilik puniki inggih punika mangda tetilik indik satua katincapang malih, nenten wantah sajeroning tata wangun intrinsik ipun nanging taler indik sapolah-palih sane mapaiketan ring satua. Kata Kunci : satua, unsur intrinsik, nilai feminisme The purpose of this research to describe (1) the intrinsic unsure which build the story of I Tuung Kuning, (2) the intrinsic unsure which build the story of Sampik Ingtai, (3) the feminism value in the story of I Tuung Kuning and Sampik Ingtai. The subjects of this research are the story of I Tuung Kuning and Sampik Ingtai. This research use two methods to get data, such as literature study method and hermeneutika method. The researcher use descriptive qualitative method to analysis data. The conclusion of this research indicate that (1) the story of I Tuung Kuning has the coherence unsure, such as: incident, plot, figure/characterization, setting, topic, and message, (2) the story of Sampik Ingtai has the coherence unsure, such as: incident, plot, figure/characterization, setting, topic, and message, (3) the feminism value in the story of I Tuung Kuning, such as: (a) Tuung Kuning’s mother tries keep her household happy, (b) Tuung Kuning’s mother tries safe her child, (c) I Tuung Kuning can makes I Pudak aware, and (d) I Tuung Kuning can makes I Pudak feels comfort. While, the feminism value in the story of Sampik Ingtai, such as: (a) in education sector when Ni Nyonyah Ingtai tries to get her education right, (b) in politic sector when Ni Nyonyah gives her regulation to I Babah Sampik, (c) in social sector when Ni Nyonyah Ingtai can separates the affray between I Babah Sampik and I Congliwat, and (d) in social sector when Ni Nyonyah Ingtai tries to meet her destination. The suggestion which is given by researcher that the research about story need to improve more and more, it’s not just about the intrinsic unsure and feminism value but also the other aspect. keyword : story, intrinsic unsure, feminism value