TUREKSA STILISTIKA MIWAH PIKENOH PENDIDIKAN KARAKTER RING PUPULAN CERPEN KEMBANG RAMPE KASUSASTRAAN BALI ANYAR WEWIDANGAN II - LUH MADE WARDYANINGSIH .; Ida Ayu Putu Purnami, S.S., M.Pd .; Dra. Sang Ayu Putu Sriasih,M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tujuan penelitian ini adalah untuk menjelaskan (1) unsur stilistika, serta (2) nilai pendidikan karakter yang terdapat dalam kumpulan cerpen Kembang Rampe Kasusastraaan Bali Anyar Wewidangan II. Subjek penelitian ini adalah cerpen-cerpen yang terdapat dalam buku Kembang Rampe Kasusastraan Bali Anyar Wewidangan II. Objek penelitian ini adalah unsur stilistika dan nilai pendidikan karakter yang terdapat dalam kumpulan cerpen Kembang Rampe Kasusastraan Bali Anyar Wewidangan II. Penelitian ini termasuk dalam penelitian deskriptif kualitatif. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode dokumentasi. Instrumen penelitian ini adalah kartu data. Analisis data yang digunakan dalam penelitian ini, yaitu: identifikasi data, klasifikasi data, reduksi data, deskripsi data, analisis data, interpretasi data, dan penyimpulan. Hasil penelitian ini adalah (1) unsur stilistika yang berupa unsur gramatikal yang digunakan dalam kumpulan cerpen tersebut antara lain: kalimat lengkap, kalimat elips, kalimat sampingan, kalimat urutan, kalimat minor, kalimat berita, kalimat Tanya, serta kalimat perintah. Unsur retorika berupa sor singgih basa yang digunakan antara lain: basa alus singgih (ASI), basa alus sor (ASO), basa alus madia (AMA), basa andap (BA), dan basa kapara (BK), serta basita paribasa yang terdapat dalam cerpen, antara lain: sesonggan, sesenggakan, wewangsalan, pepindan, sesawangan, dan sasemon, (2) nilai pendidikan karakter yang terdapat dalam kumpulan cerpen, antara lain: religius, jujur, disiplin, kreatif, demokratis, cinta tanah air, menghargai prestasi, peduli lingkungan, serta peduli sesama. Kesimpulan penelitian ini adalah cerpen-cerpen tersebut merupakan cerpen yang memiliki kualitas serta tepat dipakai sebagai media pembelajaran di sekolah. Tetujon tetilikan puniki, nelatarang (1) unsur stilistika, miwah (2) pikenoh pendidikan karakter sane wenten ring pupulan cerpen Kembang Rampe Kasusastraan Bali Anyar Wewidangan II. Subjek tetilik puniki wantah cerpen-cerpen sane wenten ring buku Kembang Rampe Kasusastraan Bali Anyar Wewidangan II. Objek tetilik puniki wantah unsur stilistika miwah pikenoh pendidikan karakter sane wenten ring cerpen-cerpen ring buku Kembang Rampe Kasusastraan Bali anyar Wewidangan II. Kramaning tetilik sane kaanggen inggih punika kramaning dokumentasi antuk teknik baca catat. Piranti tetilik sane kaanggen wantah kartu data. Data tureksa sane kaanggen inggih punika identifikasi data, klasifikasi data, reduksi data, deskripsi data, analisis data, interpretasi data, lan pamicutet. Pikolih tetilikan puniki (1) unsur stilistika sane marupa unsur gramatikal sane kaanggen ring samian cerpen inggih punika: lengkara jangkep, lengkara elips, lengkara sampingan, lengkara urutan, lengkara minor, lengkara pamidarta, lengkara pitaken, miwah lengkara pituduh. Unsur retorika sane marupa sor singgih basa sane kaanggen, minakadi: basa alus singgih (ASI), basa alus sor (ASO), basa alus madia (AMA), basa andap (BA), miwah basa kapara (BK), miwah basita paribasa sane kapolihang, minakadi: sesonggan, sesenggakan, wewangsalan, pepindan, sesawangan,miwah sasemon, (2) pikenoh pendidikan karakter sane wenten ring cerpen inggih punika: religius, jujur, disiplin, kreatif, demokratis, cinta tanah air, menghargai prestasi, peduli lingkungan, miwah peduli sesama. Pamicutet ring tetilikan puniki inggih punika cerpen-cerpen ring buku Kembang Rampe Kasusastraan Bali Anyar Wewidangan II, rumasuk cerpen sane madue kualitas tur becik kaanggen srana paplajahan ring sekolah.Kata Kunci : stilistika, nilai pendidikan karakter, cerpen , stilistika, pikenoh pendidikan karakter, cerpen The aim of this research is to explain (1) stylistics substance and (2) character education value which contained in the compilation of short stories entitled Kembang Rampe Kasusastraaan Bali Anyar Wewidangan II. The subject of this research is short stories in a book entitled Kembang Rampe Kasusastraaan Bali Anyar Wewidangan II. The object of this research is stylistics substance and character education value which contained in the compilation of short stories entitled Kembang Rampe Kasusastraaan Bali Anyar Wewidangan II. This research is categorized as a descriptive qualitative research. The method used in this research is a documentation method. The instrument of this research is data card. The data analyses used in this research are data identification, data reduction, data description, data analysis, data interpretation and conclusion. The result of this research is (1) stylistics substance which included grammatical substance used in the compilation of short stories such as complete sentence, ellipse sentence, side sentence, order sentence, minor sentence, statement sentence, interrogative sentence, and imperative sentence. The rhetoric substance included sor singgih basa used such as basa alus singgih (ASI), basa alus sor (ASO), basa alus madia (AMA), basa andap (BA), basa kapara (BK), and basita paribasa which included in the short story are sesonggan, sesenggakan, wewangsalan, pepindan, sesawangan, dan sasemon, (2) the character education values which included in the short story are religious, honesty, discipline, creative, democratic, nationalism, appreciation of the achievement, aware of environment and aware of others. The conclusion of this research is: those short stories have good quality and appropriate to be used as a method of teaching and learning process at school.keyword : stylistics, character education value, short stories