SESELEH TATA WANGUN (STRUKTUR) LAN GUNA SARAT (NILAI) SANE WENTEN RING GEGURITAN SINGAN DALANG (GSD) - Kadek Desy Mirdana Sari .; I Ketut Paramarta, S.S.,M.Hum. .; Prof. Dr. I Nengah Martha,M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tujuan dari penelitian ini adalah mengetahuin struktur yang terkadung dalam GSD, lan mengetahui nilai yang terkandung dalang GSD. Rancangan penelitian yang digunakan adalah rancangan penelitian kepustakaan. Subjek penelitian ini adalah GSD dan yang menjadi objek dalam penelitian ini adalah analisis struktur dan nilai-nilai. Cara mendapatkan data peneliti menggunakan tiga metode yaitu, metode kepustakaan untuk mendapatkan data dan memeriksa data di GSD, kedua metode dokumentasi untuk mencari dan mengumpulkan data geguritan, dan yang ketiga metode transliterasi digunakan untuk mengubah data yang berupa data aksara Bali ke dalam aksara latin. Hasil yang diperoleh dari penelitian adalah pertama, struktur intrinsik GSD meliputi, tema, penokohan/perwatakan, latar, alur, dan amanat, kedua, nilai yang terkadung dalam GSD meliputi nilai religious, nilai moral/etika, nilai budaya, nilai estetika, dan nilai pendidikan. Karena kami jurusan bahasa Bali menggunakan skripsi bahasa Bali maka saya melampirkan abstrak berbahasa Bali Tetujon tetilikan puniki mangda prasida uning tata wangun (struktur) napi sane ngwangun GSD, lan mangda prasida uning indik guna sarat (nilai) napi manten sane wenten ring GSD. Palihan sane kanggen inggih punika palihan tetilikan kepustakaan. Jejering ring tetilikan puniki inggih punika GSD lan sane dados panandang ring tetilikan puniki inggih punika seseleh tata wangun (struktur) lan guna sarat (nilai). Data sane kapolihang nganggen tiga metode inggih punika metode kepustakaan sane kanggen ngamolihang lan nureksain data ring geguritan, kaping kalih metode dokumentasi kanggen ngrereh lan mupulang data ring geguritan punika lan sane kaping tiga metode transliterasi sane kanggen ngentosin aksara Bali ka aksara latin geguritan. Papolih sane kapolihang ring tetilikan puniki inggih punika, kapertama indik tata wangun (struktur) intrinsik GSD sekadi unteng (tema), pragina (penokohan/perwatakan), genah cerita (latar), lelintihan (alur), miwah piteket (amanat), lan sane kaping kalih indik guna sarat (nilai) GSD sekadi, guna sarat (nilai) parama tatwa (religious), guna sarat (nilai) tata susila (moral/etika), guna sarat (nilai) budidaya (budaya), guna sarat (nilai) kalanguan (estetika), guna sarat (nilai) paguron-guron (pendidikan).Kata Kunci : struktur, nilai, geguritan Singan Dalang (GSD) The purpose of this research is know the structure contained within GSD, Ian knows the value contained GSD. The design study is a literature study design. The subjects were GSD and which is the object of this research is the analysis of the structure and values. How to get the data the researchers used three methods, namely, the method of literature to obtain the data and check the data in GSD, the second method of documentation to locate and collect data geguritan, and the third method of transliteration is used to change the data in the form of data Balinese script to Latin script. The results of the study is the first, the intrinsic structure GSD includes, theme, characterization / characterization, setting, plot, and the mandate, second, the value contained within geguritan Singan Puppeteer include religious values, morals / ethics, values cultural, aesthetic value, the value of education.keyword : structure, values, geguritan Singan Dalang (GSD)