WANGUN LAN TEGES BEBLADBADAN RING GEGURITAN KASMARAN - MADE DIAN AYU MURYANTINI .; Ida Bagus Putra Manik Aryana, S.S., M. .; I Made Astika, S.Pd. . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tujuan dari penelitian ini adalah 1) untuk mengetahui bagaimanakah struktur bebladbadan yang ada di geguritan Kasmaran, dan 2) untuk mengetahui bagaimanankah makna bebladbadan yang ada di geguritan Kasmaran. Rancangan penelitian yang digunakan adalah rancangan deskriptif kualitatif. Subjek penelitian ini adalah geguritan Kasmaran dan yang menjadi objeknya adalah struktur dan makna yang ada di geguritan Kasmaran. Cara mendapatkan data penelitian menggunakan tiga metode yaitu, metode dokumentasi untuk bahan mendapatkan data, kedua metode studi pustaka untuk mengumpulkan data sesuai dengan masalah penelitian, dan yang ketiga metode wawancara untuk mencari informasi tentang masalah penelitian. Dari analisis data ini didapatkan tiga struktur bebladbadan dan tujuh pola pembangunan bebladbadan yang ada di geguritan Kasmaran. Kedua didapatkannya 220 makna arti sesungguhnya dari bebladbadan dan tiga kelompok kata benda arti sesungguhnya dari bebladbadan yang ada di geguritan Kasmaran. Karena kami Jurusan Pendidikan Bahasa Bali menggunakan Skripsi berbahasa Bali maka saya lampirkan abstrak berbahasa bali. Tetilik puniki matatujon nelatarang indik 1) Sapunapi wangun bebladbadan sane wenten ring geguritan Kasmaran, lan 2) Sapunapi teges bebladbadan sane wenten ring geguritan Kasmaran. Palihan sane kanggen inggih punika palihan deskriptif kualitatif. Subjek ring tetilik puniki inggih punika geguritan Kasmaran lan sane dados objek ring tetilik puniki inggih punika wangun lan teges bebladbadan sane wenten ring geguritan Kasmaran. Data sane kapolihang nganggen tiga kramaning inggih punika kramaning dokumentasi kaanggen piranti ngerereh data, kaping kalih kramaning kapustakaan kaanggen mupulang data manut ring pikobet tetilik, kaping tiga kramaning wawancara kaanggen ngamolihang informasi indik pikobet tetilik. Manut saking seseleh data punika, kapolihang tiga wangun bebladbadan lan pepitu paletan pawangunan bebladbadan sane wenten ring geguritan Kasmaran.. Sane kaping kalih kapolihang 220 teges sujati bebladbadan lan tigang soroh sarwa wastu teges sujati bebladbadan sane wenten ring geguritan Kasmaran.Kata Kunci : struktur, makna, bebladbadan, geguritan Kasmaran. The pruposes of this study are to find out 1) what is the structure of bebladbadan in geguritan Kasmaran and 2) what is the meaning of bebladbadan that is available in geguritan Kasmaran. This study is descriptive qualitative study. The subject of this study is geguritan Kasmaran and the object of the study are the structure and meaning of bebladbadan that is available in geguritan Kasmaran. The obtain the data, the researcher use theree method which are first documentation method that used to obtain the data, second reference study method that used to gather the information about the research problem, and the third interview method that used to find necessary information from the person who is an expert who knows about the research problem.From the data analysis, firstly there were theree structure of bebladbadan and seven development structure of bebladbadan construction that available in geguritan Kasmaran. Second, there were 217 meaning behind the bebladbadan and there group of meaning behind noun from bebladbadan geguritan Kasmaran.keyword : structure, meaning, bebladbadan, geguritan Kasmaran.