SESELEH WANGUN CARITA LAN PIKENOH PENDIDIKAN KARAKTER SAJERONING CARITA PRASTANIKA PARWA - NI WAYAN SUMI SINTYA WATI .; Prof. Dr. I Nengah Martha,M.Pd .; I Wayan Gede Wisnu, S.S., M.Si. . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Penelitian ini bertujuan untuk menjelaskan (1) struktur dalam cerita Prastanika Parwa dan (2) nilai pendidikan karakter yang ada dalam cerita Prastanika Parwa tersebut. Penelitian ini menggunakan rancangan penelitian kualitatif. Subjek penelitiannya adalah cerita Prastanika Parwa. Objek penelitiannya yaitu struktur cerita dan nilai pendidikan karakter dalam cerita Prastanika Parwa. Pengumpulan data menggunakan metode observasi dan metode dokumentasi. Hasil pelelitiannya yaitu (1) stuktur cerita dalam cerita Prastanika Parwa, seperti tema, alur, tokoh dan perwatakannya, latar, sudut pandang, dan amanat, (2) nilai pendidikan karakter dalam cerita Prastanika Parwa yaitu (1) religius, ( 2) jujur, (3) toleransi, (4) disiplin, (5) kerja keras, (6) demokratis, (7) rasa ingin tahu, (8) semangat kebangsaan, (9) menghargai prestasi, (10) bersahabat/komunikatif, (11) peduli sosial, (12) tanggung jawab. Karena kami jurusan bahasa Bali menggunakan skripsi bahasa Bali maka saya melampirkan abstrak bahasa Bali Tetilikan puniki matetujon nlatarang (1) sapunapi indik seseleh wangun carita Prastanika Parwa lan (2) sapunapi indik pikenoh pendidikan karakter ring carita Prastanika Parwa. Tetilikan puniki nganggen palihan tetilik kualitatif. Jejering ring tetilikan puniki inggih punika carita Prastanika Parwa. Penandang tetilikan inggih punika wangun carita lan pikenoh pendidikan karakter carita Prastanika Parwa. Pamupulan data nganggen metode observasi lan metode dokumentasi. Pikolih tetilikan puniki nyantenang (1) seseleh wangun carita Prastanika Parwa, minakadi unteng, lelintihan, pragina lan pangabahnyane, rerawatan, telisik sang pangawi, lan piteket, (2) pikenoh pendidikan karakter ring carita Prastanika Parwa inggih punika minakadi (1) parama tatwa (religius), ( 2) satya wicara (jujur), (3) toleransi, (4) disiplin, (5) seleg ring pakaryan (kerja keras), (6) demokratis, (7) rasa ingin tahu, (8) semangat kebangsaan, (9) menghargai prestasi, (10) bersahabat/komunikatif, (11) Urati ring Pawongan (peduli sosial), (12) eling ring swadharma (tanggung jawab).Kata Kunci : struktur cerita, nilai pendidikan karakter, cerita prastanika parwa This study aims to describe ( 1 ) the structure of the story Prastanika Parwa and ( 2 ) the value of character education in the story Prastanika Parwa. This study used a qualitative research design . Subject of research is Prastanika Parwa story. The research object is the structure of the story and the characters in the story educational value Prastanika Parwa. Collecting data using the method of observation and documentation methods. Results pelelitiannya namely ( 1 ) the structure of the story in the story Prastanika Parwa, such as themes, plots, characters and character, background, angle of view, and the mandate, ( 2 ) the value of character education in Parwa Prastanika story : (1 ) religious, ( 2 ) honest, ( 3 ) tolerance, ( 4 ) discipline, ( 5 ) hard work, ( 6 ) democratic, ( 7 ) curiosity, ( 8 ) the national spirit, ( 9 ) the achievements, ( 10 ) friends / communicative, ( 11 ) social care, ( 12 ) the responsibility.keyword : story structure, character education values, stories prastanika parwa