SESELEH GUNA SARAT WATEK PAAJAH-AJAH RING SAJERONING GEGURITAN RAJAPALA - Gede Yuli Sutrawan .; Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd .; Drs.I Wayan Artika,S.Pd,M.Hum . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilikan puniki marupa tetilikan deskriptif kualitatif, sane manadosang “geguritan Rajapala” pinaka jejering lan “guna sarat awatek paajah-ajah” pinaka panandang tetilikan puniki . Nyelehin wangun nenten prasida lempas ri sajeroning tetilikan sastra, punika matetujon anggen ngaruruh tur manggih unteng sane mungguh ring karya sastra. Antuk seseleh wangun kalanturang antuk nyelehin guna saratnyane. Studi dokumentasi kaanggen pinaka tata cara mupulang data lan pirantinyane inggih punika kartu data taler analisisnyane kawantu antuk teknik nyatet tur mentranslit. Wangun sane kaselehin sajeroning geguritan Rajapala inggih punika wangun intrinsik, minakadinnyane penokohan, latar, deskripsi basa, pamargin carita, muah guna saratnyane. Geguritan Rajapala kakepah manados kalih, pahan kapertama nyaritayang kahuripan Ken Rajapala lan pahan kaping rwa nyaritayang kahuripan Ki Durma. Guna sarat sane wenten ring geguriran Rajapala inggih punika mapaiketan sareng watek paajah-ajah (Nilai Pendidikan Karakter). Guna sarat punika kapanggih saking guna sarat paiketan rerama sareng pianak, pianak sareng rerama, parekan sareng rajanyane, muah raja sareng panjaknyane. Kata Kunci : wangun intrinsik, Guna Sarat Watek Paajah-ajah, Geguritan Rajapala. This study was designed as a descriptive qualitative study. The subject of this study was "geguritan Rajapala" meanwhile the object was "character values". Analyzing literature elements cannot be separated from literature studies, this is aimed at finding and gaining the points existing in the literature. Based on those elements, the values contained in the literature can be analyzed. The method used to collect the data was documentation and the instruments used were data card completed with note and ttanslate technique. The elements analyzed in geguritan rajapala were characterization, setting, language description, plot, and the values. Geguritan rajapala was divided into two parts. The first part told about the story of Ken rajapala meanwhile the second part told about the story of ki durma. The values contained in geguritan rajapala were related to character education. The various character values were derived from the relation between parents and children, the relation between children and parents, the relation between servants and kings, and the relation between king and his people.keyword : intrinsic elements, character values, geguritan Rajapala