SESELEH PSIKOLOGI SASTRA RING SAJERONING SATUA I TUUNG KUNING SANE KATURONIN OLIH A.A ISTRI ADI - Ni Made Aryastuti .; Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd .; Prof. Dr. I Nengah Martha,M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilikan puniki matetujon nelatarang (1) srana sesemon pragina ring satua I Tuung Kuning sane katuronin olih A.A istri Adi, lan (2) psikologis pangwacen indik satua inucap. Tetilikan puniki kalaksanayang antuk palihan tetilik deskriptif kualitatif. Sane dados jejering inggih punika satua I Tuung Kuning sane katuronin olih A.A Istri Adi. Penandang tetilikannyane psikologi sastra indik srana sesemon miwah psikologis pangwacen. Kramaning tetilikan nganggen kramaning studi dokumentasi lan sadu wicara. Data tureksa sane kaanggen inggih punika analisis kualitatif, pah-pahannyane (1) reduksi data, (2) pangwedar data, lan (3) panyutetan. Pikolih tetilikan puniki nyantenang (1) srana sesemon pragina minakadi srana sesemon Id, Ego lan Superego. (2) Psikologis pangwacen indik (a) daging satua kacingak saking parindikan sosial lan agama, (b) kawigunan satua prasida katampi anggen sesuluh maparisolah sane patut, miwah (c) linggih oka lanang lan oka istri sane kacingak saking hak lan kewajiban ring sajeroning kluarga. Tetingkesan saking tetilikan puniki (1) tiga srana sesemon punika nenten prasida lempas saking parisolah jatma, lan (2) panampen ring psikologis pangwacen satua punika nenten wenten sane pateh. Panilik ngicen piteket sumangdane tetilikan indik satua prasida katincapang manut widya sastra sane tiosan. Kata Kunci : Psikologi sastra, satua Tuung Kuning This research purposed to explained (1) the elements of personality figure in I Tuung Kuning story according to A.A Istri Adi, and (2) Psychological readers about the story. This research used a qualitative descriptive design. The subject of this research was I Tuung Kuning story according to A.A Istri Adi. The objects were the psychology literature about the elements of personality figure and psychological reader. In this research used study documentation and interviews methods. The data were analyzed (1) data reduction, (2) presentation of data, and (3) conclision.The results of this research is (1) the elements of personality figure such as Id, Ego, and Superego. (2) Psychological reader including (a) about the content of the story is seen from the social and religious situation, (b) the benefits of story to conduct a good behavior, and (c) the position of boys and girls were seen from rights and obligations within the family. The conclusion of this research (1) three elements of personality can not be separated from human behavior, (2) opinion of the psychological readers in this story are not the same. The suggestion which is given by researcher that the research about I Tuung Kuning story can be developed with other literary studieskeyword : Psychology literature, Tuung Kuning story