TATA KRUNA SAJERONING WIDYA KAWI SASTRA DRUEN MAHASISIA JURUSAN PENDIDIKAN BAHASA BALI UNDIKSHA EDISI JUNI 2012 - Ida Ayu Pt Asti Pratiwi .; I Wayan Gede Wisnu, S.S., M.Si. .; Dra. Sang Ayu Putu Sriasih,M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilik puniki matetujon nlatarang indik (1) tata kruna sane wenten ring Widya Kawi Sastra druen Mahasisia Jurusan Pendidikan Bahasa Bali UNDIKSHA Edisi Juni 2012 miwah (2) kaiwangan tata kruna sajeroning Widya Kawi Sastra druen Mahasisia Jurusan Pendidikan Bahasa Bali UNDIKSHA Edisi Juni 2012. Jejering tetilik inggih punika Widya Kawi Sastra druen Mahasisia Jurusan Pendidikan Bahasa Bali UNDIKSHA Edisi Juni 2012. Tetilik puniki nganggen palihan tetilik deskriptif kualitatif. Tetilikan puniki nganggen tiga kramaning mupulang data inggih punika (1) kramaning studi pustaka, (2) kramaning dokumentasi, miwah (3) kramaning sadu wicara. Data tureksa sane kanggen minakadi: (1) identifikasi data, (2) klasifikasi data, (3) reduksi data, (4) pangwedar data, (5) interpretasi data, miwah (6) panyutetan. Pikolih ring tetilik puniki marupa (1) tata kruna basa Bali ring WKS akehnyane wenten 3.440 kruna minakadi: kruna lingga wenten 2.047 kruna, kruna tiron wenten 1.229 kruna, kruna dwi lingga wenten 137 kruna, miwah kruna satma wenten 27 kruna. Tiosan ring punika, persentase campur kode sane kapolihang 17%. (2) Persentase kaiwangan tata kruna kapolihang 12%, minakadi: kruna lingga persentase kaiwangannyane 7%, kruna tiron persentase kaiwangannyane 19%, kruna dwi lingga persentase kaiwangannyane 39%, miwah kruna satma persentase kaiwangannyane 0%. Kata Kunci : tata kruna, kaiwangan tata kruna, tabloid This research purposed to describe (1) morphology which there in student’s Widya Kawi Sastra Balinese Education Department UNDIKSHA Edition of June 2012, and (2) the error of morphology from Widya Kawi Sastra Balinese Education Department UNDIKSHA Edition of June 2012. The subject of this research was Widya Kawi Sastra for students in Balinese Education Department UNDIKSHA Edition of June 2012. This research used qualitative descriptive qualitative design. This research used three method in collecting the data such as, (1) literature review method, (2) documentation method, and (3) interview method. The method of data analysis are, (1) identification of data, (2) classification of data, (3) data reduction, (4) description of data, (5) interpretation of data, and (6) inference. The results of this research are (1) morphology in Bali language which are in WKS there 3.440 words such as, there 2.047 words of root, 1.229 words of derivative, 137 words of repeat word, 27 words of compound word. Besides it, the percentage of code-mixing obtained 17%. (2) The percentage of morphology error obtained 12% that are: the error percentage of root is 6%, the error percentage of derivative is 19%, the error percentage of repeat words is 39%, and the error percentage of compound words is 0%.keyword : morphology, the error of morphology, tabloid