SESELEH BASITA PARIBASA LAN KAWENTENAN GUNA SARAT RING DAGING CAKEPAN DRAMA NANG KEPOD PAKARDIN KETUT ARYANA - Gusti Ayu Era Aryanti .; Dra. Sang Ayu Putu Sriasih,M.Pd .; Ida Bagus Rai, S.S., M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilik sane mamurda Seseleh Basita Paribasa lan Kawentenan Guna Sarat ring Daging Cakepan Drama Nang Kepod Pakardin Ketut Aryana madue tetujon: (1) mangda prasida nelatarang indik basita paribasa sane wenten ring daging cakepan drama Nang Kepod pakaryan Ketut Aryana, (2) mangda prasida nelatarang indik kawentenan guna sarat ring daging cakepan drama Nang Kepod pakaryan Ketut Aryana. Tetilik puniki ngranjing tetilik deskriptif kualitatif. Jejering tetilik puniki inggih punika cakepan drama Nang Kepod, taler penandangnyane inggih punika basita paribasa miwah guna sarat. Kramaning mupulang data ring tetilik puniki wenten kalih inggih punika kramaning dokumentasi miwah kramaning pratiaksa sane kawantu antuk teknik baca, simak, catat taler nganggen piranti tetilik marupa kartu data. Data sane sampun kapolihang katureksain antuk pamargi data tureksa sakadi: reduksi data, nyajiang data, miwah tetingkesan lan verifikasi. Pikolih ring tetilik puniki, inggih punika, (1) saking seseleh basita paribasa, kapolihang 9 soroh basita paribasa ring cakepan drama Nang Kepod sakadi: sesawangan, tetingkesan, sesonggan, sesawen, raos ngempelin, sesimbing, sesenggakan, sloka, miwah wewangsalan, (2) saking seseleh guna sarat, kapolihang 8 soroh guna sarat ring cakepan drama Nang Kepod sakadi: guna sarat sosial, guna sarat ekonomis, guna sarat watek, guna sarat panglila cita, guna sarat stula sarira, guna sarat kaweruhan, guna sarat agama, miwah guna sarat estetis. Kata Kunci : basita paribasa, guna sarat, drama The research with title of the Analysis of Basita Paribasa and Value on Nang Kepod Drama Script Which was Made by Ketut Aryana, has some goals. Those are as follows: (1) to describe basita paribasa that existed in drama script entitled Nang Kepod which was made by Ketut Aryana (2) to describe moral values that existed in drama script entitled Nang Kepod which was made by Ketut Aryana. This research catagorized as descriptive qualitative. The subject of this research was drama script entitled Nang Kepod, meanwhile the object of this research was the basita paribasa and the values. There are two methods of data collection in this research were documentation and observation which was assisted by reading technique, observe, record and the research instrument in the form of a data card. Data were analyzed with measures such as: data reduction, data presentation and conclusion and verification. The result of this research were (1) there were 9 kinds of basita paribasa in the drama script entitled Nang Kepod, they were: sesawangan, tetingkesan, sesonggan, sesawen, raos ngempelin, sesimbing, sesenggakan, sloka, and wewangsalan, (2) There were 8 moral values in the drama script entitled Nang Kepod, they were: social value, economic value, character value, entertainment value, materialism value, intellectual value, religion value, and aesthetic value. keyword : basita paribasa, value, drama