SOR SINGGIH lan CAMPUR KODE ring PARUMAN SEKAA TRUNA WREDDHI KUSUMA, BANJAR PUCAK SARI, DESA GEROKGAK, KAB. BULELENG. - Made Puja Adnyana .; Ida Bagus Putra Manik Aryana, S.S., M. .; Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilikan puniki marupa tetilikan deskriptif kualitatif, sane manadosang “paruman sekaa truna Wreddhi Kusuma,Banjar Pucak Sari, Desa Gerokgak, Kab. Buleleng.” pinaka jejering lan “sor singgih lan Campur kode” pinaka panandang tetilikan puniki. Nyelehin sor singgih lan campur kode nenten prasida lempas sajeroning tetilikan basa. Punika matetujon anggen ngamecikang basa sane kaangen ring para truna truni. Antuk seseleh basa kalanturang nyelehin sor singgih lan campur kode sane wenten ring paruman sekaa truna. Studi dokumentasi kaanggen pinaka tata cara mupulang data lan pirantinyane inggih punika rekaman sane selaturnyane kadadosang teks taler analisisnyane kawantu antuk teknik kartu data. Wangun sane kaselehin sajeroning paparuman sekaa truna puniki inggih punika sor singgih muah campur kode. Bebaosan ring paparuman punika wenten saking klian sekaa truna lan angga sekaa truna. Sor singgih sane mungguh ring paparumane punika wantah Lengkara alus madia, lengkara alus sor, muah lengkara andap. Siosan ring punika taler kapolihang kawentenan campur kode dalam, campur kode luar lan campur kode campuran.Ring sajeroning ngalaaksanayang paruman mangda tetep nganggen basa Bali, mangda prasida basa Bali puniki ngangsan sue ngangcan ngalimbak, sios ring punika campur kode pinaka silih sinunggil baya ring sajeroning kawentenan basa Bali. krana yening krama Baline akehan nganggen campur kode pastika sampun akeh basa Bali sane kagentosin antuk kruna basa IndonesiaKata Kunci : sor singgih,campur kode, paparuman. This research is descriptive qualitative, which makes "sekaa meeting truna Wredhi kusuma, Banjar Pucak sari Gerokgak Village " as subject and "sor singgih and Interference " as research objects. Analyzing sor singgih and Interference can not be separated from the core language research. It aims tto fix the language used by teenagers. Based on the language element sor singgih continued analyze and Interference. Talks in the meeting came from the chairman and members of sekaa truna. Sor singgih is in the meeting, namely, sentence Alus madia, sentence Alus sor, sentence andap. of the code, there are also Interference in, Interference outer and Interference the mixturekeyword : sor singgih, Interference, meetings