SESELEH SESURATAN AKSARA BALI RING PUPULAN LONTAR SAJERONING PACENTOKAN NYURAT LONTAR JURUSAN PENDIDIKAN BAHASA BALI UNDIKSHA WARSA 2014 - I Komang Agus Dedy Pradnyana .; I Wayan Gede Wisnu, S.S., M.Si. .; Dra. Made Sri Indriani, M.Hum. . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilikan kualitatif puniki matetujon nlatarang indik (1) wangun sesuratan Aksara Bali sane wenten ring pupulan Lontar Pacentokan Nyurat Lontar Jurusan Pendidikan Bahasa Bali UNDIKSHA warsa 2014 lan (2) Pasang Aksara Bali sane wenten ring pupulan Lontar Pacentokan Nyurat Lontar Jurusan Pendidikan Bahasa Bali UNDIKSHA warsa 2014. Jejering tetilik puniki inggih punika pupulan lontar sajeroning pacentokan nyurat lontar Jurusan Pendidikan Bahasa Bali UNDIKSHA warsa 2014. Tetilik puniki nganggen kalih kramaning mupulang data inggih punika 1) kramaning pratiaksa lan 2) kramaning dokumentasi. Data tureksa sane kaanggen minakadi: (1) identifikasi data, (2) reduksi data, (3) klasifikasi data, (4) interpretasi data, (5) panyutetan. Pikolih tetilikan puniki inggih punika (1) wangun sesuratan aksara Bali ring pupulan lontar sajeroning pacentokan nyurat lontar Jurusan Pendidikan Bahasa Bali UNDIKSHA 2014 wenten tetiga, minakadi: sesuratan sampun wayah, sampun becik, lan nguda. (2) Pasang Aksara Bali ring pupulan lontar sajeroning pacentokan nyurat lontar Jurusan Pendidikan Bahasa Bali UNDIKSHA 2014 minakadi: Uger-uger Bali Lumbrah, nyurat angka, Aksara Lagna, Aksara Ardasuara, Pangangge Tengenan, Tengenan Majalan, Pasang Pageh, Kruna Tiron, Kruna Dwi Purwa, lan Ringkesan miwah Akronim.Kata Kunci : pasang aksara bali, nyurat lontar. This qualitative study aims to explain about (1) written form of Balinese letter and (2) Pasang Aksara Bali in the collection of writing lontar competition of Jurusan Pendidikan Bahasa Bali UNDIKSHA in 2014. The subject of this study is the collection of lontar in writing lontar competition of Jurusan Pendidikan Bahasa Bali UNDIKSHA in 2014. There are two methods of this study; (1) observation and (2) documentation. The data are analyzed in several steps; (1) data identification, (2) data reduction, (3) data clarification, (4) data interpretation, and (5) conclusion. The finding shows (1) there are three written forms in the collection of writing lontar competition of Jurusan Pendidikan Bahasa Bali UNDIKSHA in 2014 namely: excellent, adequate, and poor and (2) Pasang Aksara Bali in the collection of writing lontar competition of Jurusan Pendidikan Bahasa Bali UNDIKSHA in 2014 are Uger-uger Bali Lumbrah, nyurat angka, Aksara Lagna, Aksara Ardasuara, Pangangge Tengenan, Tengenan Majalan, Pasang Pageh, Kruna Tiron, Kruna Dwi Purwa, Ringkesan and Akronim.keyword : Pasang Aksara Bali, write lontar