TETILIK SOR SINGGIH BASA BALI RING PASANGKEPAN KRAMA DESA PAKRAMAN AYUNAN, KECAMATAN ABIANSEMAL, KABUPATEN BADUNG - I Wayan Adhi Mahardika .; Ida Bagus Putra Manik Aryana, S.S., M. .; Drs. Gede Gunatama, M.Hum. . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilikan deskriptif kualitatif puniki matetujon nlatarang indik (1) wentuk sor singgih basa Bali sane wenten ring Pesangkepan Krama Desa Pakraman Ayunan, Kecamatan Abiansemal Badung lan (2) kawigunan sor singgih Bali sane wenten ring Pesangkepan Krama Desa Pakraman Ayunan, Kecamatan Abiansemal Badung. Jejering tetilik puniki inggih punika Pesangkepan Krama Desa Pakraman Ayunan, Kecamatan Abiansemal Badung lan panandangnyane inggih punika sor singgih basa. Tetilik puniki nganggen kalih kramaning mupulang data inggih punika 1) kramaning pratiaksa lan 2) kramaning dokumentasi. Data tureksa sane kaanggen minakadi: identifikasi data, reduksi data, klasifikasi data, interpretasi data, panyutetan. Pikolih lan tetepasan tetilikan puniki inggih punika (1) wentuk sor singgih basa Bali sane kaanggen ring Pesangkepan Krama Desa Pakraman Ayunan, Kecamatan Abiansemal Badung wenten tetiga, inggih punika: basa alus singgih, alus sor, lan alus madia (2) kawigunan sor singgih Bali sane wenten ring Pesangkepan Krama Desa Pakraman Ayunan, Kecamatan Abiansemal Badung marupa sadu wicara.Kata Kunci : sor singgih basa, peparuman. This qualitative descriptive study aimed to describe the ( 1 ) form sor singgih Balinese language is in the public meeting Pakraman Ayunan , Kecamatan Abiansemal Badung and ( 2 ) the benefits sor Bali singgih existing base community meetings Pakraman Ayunan , District Abiansemal , Badung . This study is the subject of public meetings Pakraman Ayunan Abiansemal District of Badung and singgih sor base as the title of this research . This study used two methods of data collection , namely 1 ) the method of observation 2 ) the method of documentation . Analysis of the data used , namely : identification of data , data reduction , data classification , conclusions . Results and discussion of this study were 1 ) form sor singgih Balinese language used in the meeting Krama village ayunan , District of Badung Abiansemal there are three , namely : language Alus singgih , groove sor lan Alus madia ( 2 ) uses sor singgih Bali that existed at the Meeting Krama Pakraman ayunan , District of Badung shaped interview.keyword : sor singgih basa. Meeting.