SESELEH WANGUN INTRINSIK LAN GUNA SARAT PAGURON-GURON RING GEGURITAN BATUR TASKARA OLIH MADE JIMBAR - Ni Wayan Juniati Widiantari .; Ida Ayu Putu Purnami, S.S., M.Pd .; Prof. Dr.Ida Bagus Putrayasa,M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
KUUB Tetilik puniki matetujon anggen nelatarang indik (1) wangun intrinsik, lan (2) guna sarat paguron-guron sane wenten ring geguritan Batur Taskara. Jejering tetilik puniki inggh punika geguritan Batur Taskara. Panandang tetilikannyane inggih punika wangun intrinsik lan guna sarat paguron-guron sane wenten ring geguritan Batur Taskara. Tetilikan puniki nganggen palihan deskripif kualitatif lan nganggen metode kramaning dokmentasi. Data tureksa sane kaanggen inggih punika deskriptif kualitatif, pah-pahannyane (1) Nyelehin Data (identifikasi data), (2) Nyorohang Data, (3) Reduksi Data, (4) Nelatarang Data miwah (5) Tetikesan Data. Kawentenan wangun intrinsik punika wenten nenem inggih punika (1) unteng, (2) lelintihan, (3) rerawatan, (4) pragina, (5) paribasa miwah (6) piteket. Samian wangun intrinsik puniki prasida kapanggihin ring geguritan Batur Taskara. Guna sarat paguron-guron sane prasida kapanggihin ring geguritan Batur Taskara inggih punika guna sarat tatwa (religius), meled uning (rasa ingin tahu), bakti ring pertiwi (cinta tanah air), swadesi, teleb makarya, eling ring swadarma miwah urati ring pasemeton. Cutetnyane geguritan Batur Taskara puniki sampun kawangun olih wangun sane jangkep tur guna sarat paguron-guron sane kapanggihin ring geguritan Batur Taskara mangada prasida kaanggen sasuluh miwah tatuladan ring kahuuripan. Dumogi pikolih tetilikan puniki prasida mawiguna majeng ring Pembina basa Bali pamekasnyane ring sajeroning geguritan. Kata Kunci : geguritan, guna sarat paguron-guron, wangun intrinsik ABSTRACT This study was aimed at describing (1) intrinsic elements, (2) character education value in the novel entitled Geguritan Batur Taskara. The subject of this research was the Geguritan Batur Taskara. Meanwhile, the objects of this research were the intrinsic elements and Character education value of the Geguritan. In order to achieve those goals, this research used descriptive qualitative design. The methods used in this research were documentation method. The obtained data were analyzed by using descriptive qualitative technique with the phases of: (1) data identification, (2) data classification, (3) data reduction (4) data presentation, and (5) conclusion formulation. There are seven intrinsic elements, namely (1) theme, (2) plot, (3) background, (4) characters and characterization, (5) diction, (6) point of view, and (7) message. There are seven character education values, namely religion, curiosity, love ground, autonomous, hardwork, responbility, and care to each other. It was concluded that the elements of the Geguritan Batur Taskara is well-contained with the constructive elements of novel and its character education values can be used as a reference in social conduct. It is expected that the result of this research can be valuable and useful for Balinese language development especially in terms of geguritan. keyword : character education, geguritan, intrinsic elements