NUREKSAIN WANGUN LAN PAIKETAN SOSIOLOGI SASTRA RING CAKEPAN NASKAH DRAMA "JUKUT BE BANO" PIKARDIN I MADE WISNAWA - Ni Komang Indah .; Ida Bagus Made Ludy Paryatna, S.S. .; Dra. Made Sri Indriani, M.Hum. . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
KUUB Tetilik puniki matetujon nlatarang indik (1) wangun intrinsik (wangun sane wenten ring jeroning kria sastra), (2) Sosiologi sastra. Jejering tetilik puniki inggih punika sesuratan drama “Jukut Be Bano”. Penandang tetiliknyane inggih punika wangun lan sosiologi sastra. Tetilik puniki nganggen palihan tetilik kapustakaan saantukan tetilik puniki ngeninin indik daging cakepan. Ring tetilik puniki nganggen tetiga kramaning mupulang data inggih punika kramaning studi pustaka, kramaning dokumentasi, lan kramaning sadu wicara. Data tureksa sane kaanggen minakadi : (1) Identifikasi data, (2) Reduksi data, (3) Klasifikasi data, (4) Deskripsi Data, (5) Interpretasi data, miwah (6) Pamicutet. Pikolih ring tetilik puniki inggih punika : (1) wangun intrinsik kria sastra minakadi : (1) murda, (2) unteng : sosial, (3) lelintihan : ke arep, (4) genah : Ngenenin indik kahanan genah wenten tiga ingih punika genah carita ring pasisi, umah Blenjo, umah Meme Wayan, umah Mang Tebel, ring paon, miwah ring peken. Indik genah manut ring galahnyane kacihnayang wenten semengan, dugase dibi, zaman jani, miwah dugase ento. nyihnayang kahanan inggih punika aduh aduuhhh, kene kenyele ngarap tanah, mih ratu dewa, adi lulu gen misi pasihe ne, (5) Wicara, (6) Pragina, (7) piteken : ring aab dumun anak istri sane sampun nganten sepatutnyane nongos di jero kemanten, nanging ring aab mangkin anak istri miwah lanang sane sampun mapiwahan sampun madue kedudukan sane pateh, (2) Paiketan sosiologi sane wenten ring naskah cakepan Jukut Be Bano kacingak saking pangresep (sudut pandang) : sosiologi kriya sastra, sosiologi pangawi, lan sosiologi pengwacen. Kata Kunci : Unsur intrinsik, sosiologi sastra, miwah drama ABSTRACT This research is aimed to describe about (1) the intrinsic element which be found in the drama script Jukut Be Bano, and (2) the relationship drama Jukut Be Bano works I Made Wisnawa if analyzed from the sociology of literature. The subjects of this study was the drama script Jukut Be Bano. The object of this study was the structure and relationship drama Jukut Be Bano if analyzed from the sociology of literature. this research was plant used kapustakaan (library). Research planned because this research explained about the content of drama script. This research used three method incollecting the data, which are: studi pustaka, document tation method, interview method. The data analysis which used are : (1) reduction data, (2) classification data, (3) data description, (4) conclusion. The result of this research are (1) the intrinsic element which found in drama Jukut Be Bano which are found in fife are : (a) theme : social, title: Jukut Be Bano, (b) plot : in front of, (c) setting, (d) character and characterization, and value. (2) And the sociology of literature which are found in fife are : sociology story, sociology writers, and sociology reader. keyword : intrinsic structure, sociology of literature in drama “Jukut Be Bano”, and drama