SESELEH WANGUN INTRINSIK LAN MUSTIKA AJAH AJAHAN PAWATEKAN RING SAJERONING PUPULAN SATUA RARE I KENTUNG ULING LODTUNGKANG KAKAWIAN NYOMAN MANDA - Putu Bisma Putera Aryana .; Prof. Dr. I Made Sutama,M.Pd .; Ida Bagus Putra Manik Aryana, S.S., M. . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilikan kualitatif puniki matetujon (1) nlatarang kawentenan wangun instrinsik ring pupulan satua rare I Kentung uling Lodtungkang sane kakawi olih I Nyoman Manda. (2) nlatarang mustika ajah-ajahan pawatekan ring pupulan satua rare I Kentung uling Lodtungkang sane kakawi olih I Nyoman Manda. Jejering ring tetilikan puniki wantah pupulan satua rare I Kentung Uling Lodtungkang. Penandang tetilikan wantah wangun intrinsik lan mustika ajah-ajahan pawatekan. Kramaning tetilik sane kaanggen inggih puniki kramaning dokumentasi. Piranti sane kaanggen wantah kartu data. Data tureksa sane kaanggen inggih punika (1) nyelehin data sane kajudi (identifikasi data), (2) nyoroh-nyorohang data manut tetujon ipun (klasifikasi data), (3) pangwedar data (interprestasi data), lan (4) nyutetan data (verifikasi). Pikolih tetilikan puniki (1) wangun intrinsik ring pupulan satua rare I Kentung Uling Lodtungkang punika wenten pepitu pikolih inggih punika (1) makasami satua ring pupulan punika madue murda, (2) unteng sane wenten ring makasami satua punika indik manyamabraya, (3) pragina lan pawatekannyane sane wenten ring makasami satua akehnyane dasa lan madue wateknyane soang-soang, (4) lelintihan ring makasami pupulan satua puniki lelintihan ka arep, (5) rerawatan ring pupulan satua makasami ring desa Lodtungkang, (6) bebaosan sane wenten ring pupulan satua puniki nganggen bebaosan sane kanggen sedina-dina lan (7) ring satua puniki akeh madue piteket sane patut katulad majeng ring alit-alite. (2) mustika ajah-ajahan pawatekan sane prasida kepanggihin ring pupulan satua rare I Kentung Uling Lodtungkang puniki wenten kutus minakadi (1) parama tatwa (religius), (2) arjawa (jujur), (3) teleb makarya (kerja keras), (4) rasa meled uning (rasa ingin tahu), (5) makumanyama (bersahabat), (6) shanti rasa (cinta damai), (7) urati ring palemahan (peduli lingkungan), (8) urati ring pawongan (peduli sosial).Kata Kunci : intrinsik, satua rare This study aimed at (1) Describing the intrinsic elements in the set of children story “I Kentung Uling Lodtungkang” by I Nyoman Manda and, (2) Identifying the educational character values covered in it. In which the subject used was the set of children story “I Kentung Uling Lodtungkang” by I Nyoman Manda. The objects of this study were the intrinsic elements and educational character values covered in the set of children story. The data were colleted through documentation and the instrument used in this study was card data (kartu data). Meanwhile, the data was analyzed following four steps, namely (1) data identification, (2) data classification, (3) data interpretation, and (4) data verification. The first finding showed that there were seven intrinsic elements found in the set of children story “I Kentung Uling Lodtungkang”, which were (1) all of the stories covered have titles, (2) the contents mostly talk about brotherhood, (3) ten actors involved in the set of children story and have their own charaterizations, (4) using chronological plot, (5) all of the stories take place in Lodtungkang village, (6) using daily language, and (7) a lot of moral values which are good for young generation, specifically for children. The second finding showed that it has successfully covered eight educational character values, namely (1) religious, (2) honesty, (3) hard work, (4) curiousity, (5) friendly, (6) love peace, (7) care about the environment, and (8) social care.keyword : intrinsic, children story