Nureksain Sesuratan Aksara Bali Manut Pasang Aksara Purwadresta Lontar Satua Jro Matua teken I Cai Mantu Druen Gedong Kirtya - Kadek Jara Merani .; Dra. Made Sri Indriani, M.Hum. .; Ida Bagus Made Ludy Paryatna, S.S. . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilikan puniki matetujon nguningin indik (1) wangun sukating aksara Bali sane wenten ring lontar satua I Jro Matua teken I Cai Mantu druen Gedong Kirtya (2) pasang aksara purwadresta sane wenten ring lontar satua I Jro Matua teken I Cai Mantu druen Gedong Kirtya yening selehin manut pasang aksara Purwadresta. Jejering tetilik puniki, lontar satua sane mamurda Jro Matua teken I Cai Mantu. Panandang ring tetilikan puniki wangun sesuratan aksara Bali miwah pasang aksara Bali ring lontar satua sane mamurda Jro Matua teken I Cai Mantu. Ring sajeroning tetilikan puniki nganggen palihan tetilikan deskriptif kualitatif. Tetilik puniki nganggen kalih kramaning mupulang data inggih punika kramaning pratiaksa lan kramaning dokumentasi. Data tureksa sane kaanggen minakadi: (1) nyelehin data, (2) nyorohang data, (3) data sane katur (4) tetingkesan. Pikolih tetilikan puniki inggih punika (1) wangun sukating aksara Bali sane wenten ring Lontar Satua I Jro Matua teken I Cai Mantu kantun wenten aksara sane nenten nginutin sukating aksara Bali minakadi: gantungan da, gantungan ma, taleng, tedong, lan surang. (2) Pasang aksara ring lontar satua Jro Matua teken I Cai Mantu kantun akeh kapanggihin kaiwangan-kaiwangan sajeroning nyurat kruna miwah lengkara yening katureksain manut pasang aksara purwadresta saking Pasamuhan Agung Alit Basa Bali Warsa 1963. Saking tetilik puniki kaaptiang parajana Bali sayan urati indik kawentenan sesuratan aksara Bali ring lontar lan majeng ring panilik lianan mangda nincapang malih indik tetilikan sane mapaiketan sareng sesuratan aksara Bali ring lontar. Kata Kunci : sukating aksara Bali, pasang aksara Bali, lontar. This research aimed to explain about (1) the type of Balinese script writing in the lontar satua Jro Matua teken I cai Mantu owned by Gedong Kirtya and (2) pasang aksara Bali in the lontar satua Jro Matua teken I Cai Mantu oowned by Gedong Kirtya, if examined by pasang aksara purwadresta. The subject of this research was a script of lontar satua Jro Matua teken I Cai Mantu. The objects of this research were the type of Balinese script writing and pasang aksara Bali in lontar satua Jro Matua teken I Cai Mantu owned by Gedong Kirtya. This research used a qualitative descriptive. This research used two methods of data collection. Those were; 1) observation method; 2) documentation method. The data analysis of this research used five kinds of analysis those were; (1) data identification, (2) data classification, (3) data interpretation, and (4) conclusion. The results of this research were (1) There are type of Balinese script writing in the lontar satua Jro Matua teken I Cai Mantu still do not comply with the sukating aksara Bali called: gantungan da, gantungan ma, taleng, tedong, and surang. (2) The pasang aksara in a lontar satua Jro Matua teken I Cai Mantu, there are still many differences in writing words and sentences when examined by pasang aksara purwadresta from pasamuhan agung alit of Balinese language 1963. By this research expected to Balinese people give more attention to the existence of Balinese script writing in the lontar and the other researchers in order to inprove further the research related to Balinese script writing in the lontar. keyword : type, pasang aksara Bali, lontar.