METODE DRILL KAANGGEN UTSAHA NINCAPANG KAWAGEDAN NYURAT PUPUH GINADA SISIA KELAS VIIA SMP NEGERI 2 PEKUTATAN - Ni Putu Sri Partami .; Ida Bagus Putra Manik Aryana, S.S., M. .; Prof. Dr. I Nengah Martha,M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilikan puniki matetujon nlatarang indik (1) Mahbahang tata titi sane anut sajeroning ngawigunayang metode drill anggen nincapang kawagedan nyurat pupuh ginada sisia kelas VIIA SMP Negeri 2 Pekutatan, (2) Mahbahang kawagedan sisia nyurat pupuh ginada sisia kelas VIIA SMP Negeri 2 Pekutatan sawusan ngawigunayang metode drill lan (3) mahbahangi penampen sisia ring kawentenan metode drill sane kanggen nincapang kawagedan nyurat pupuh ginada sisia kelas VIIA SMP Negeri 2 Pekutatan. Tetilikan puniki nganggen palihan tetilik tindakan kelas (PTK). subjek ring tetilikan puniki, sisia kelas VIIA SMP Negeri 2 Pekutatan. objek ring tetilikan puniki, metode drill. Kramaning mupulang data ring tetilikan puniki nganggen kramaning pratiaksa (observasi), Tes lan Kuesioner. Data tureksa sane kanggen inggih punika analisis data deskriptif kualitatif miwah diskriptif kuantitatif. Pikolih tetilikan puniki inggih punika (1)ngenenin indik tata titi pamelajahan ngangge metode drill sane kaanggen nincapang kawagedan sisia nyurat pupuh ginada ring kelas VIIA SMP Negeri 2 Pekutatan. Tata titi pamelajahan sane kawigunayang ring pamelajahan nyurat pupuh ginada puniki prasida nincapang kawagedan sisia nyurat pupuh ginada ring kelas VIIA SMP Negeri 2 Pekutatan, (2)wenten panincapan pikolih tes sisia sawusan klaksanayang patemuan I , skor rata-rata sisia inggih punika 73,23. Ring patemuan II, skor rata-rata sisia nincap dados 78,22. Sajeroning pamlajahan ngangge metode drill, (3) saking pikolih penampen sisia majeng metode drill ring sajeroning nyurat pupuh ginada ring pailehann I , penampen sisia beciklan pailehan II pinih becik majeng ring metode drill. Majeng guru bahasa bali mangda ngangge metode drill rikalaning ngajahin nyurat pupuh ginada. majeng ring sisia mangda setata nincapang kawagedannyane indik nyurat pupuh ginada. Kata Kunci : metode drill, nyurat, pupuh ginada This research aims to (1) what are the steps appropriate to us drill methodsto improve writing skills Pupuh Ginada class VIIA SMP Negeri 2 Pekutatan, (2) is drill method can be used to improve te ability to write Pupuh Ginada class VIIA SMP Negeri 2 Pekutatan, (3) how do students with their drill methods are used to improve the ability to write Pupuh Ginada clas VIIA SMP Negeri 2 Pekutatan. This study uses classroom action research design. The subjects were students SMP Negeri 2 Pekutatan. The object of this research is the method drill. Data were analyzed using descriptive data analysis techbiques and technical amalysis of qualitative and quatitative data. The result showed that, (1) appropriate measures using drill method is expected to improve the students SMP Negeri 2 Pekutatan in writing Pupuh Ginada, (2) an increase in the value of the students after the first meeting with an average total score of 73,23 and was followed by a second meeting with average score of 78.22 when learning to write Pupuh ginada using drill, (3) from the students opinions about the drill methods in the learning process, the first meeting studens response was good and the second meeting of student reponse was very good about the drill method.keyword : Methods drill, writing, Pupuh Ginada