ASPEK TRI HITA KARANA, SATUA BAWAK: SESELEH WANGUN INTRINSIK PUPULAN SATUA BAWAK BANGKE MATAH RERIPTAN IDA BAGUS WAYAN WIDIASA KENITEN - I Made Wiranatha Bhawa .; Ida Bagus Putra Manik Aryana, S.S., M. .; Drs.I Wayan Artika,S.Pd,M.Hum . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilikan puniki matatujon nyelehin (1) aspek tri hita karana sane munggah ring pupulan satua bawak Bangke Matah reriptan Ida Bagus Wayan Widiasa Keniten. (2) wangun intrinsik ring pupulan satua bawak Bangke Matah reriptan Ida Bagus Wayan Widiasa Keniten. Tetilikan puniki nganggen palihan tetilikan deskriptif kualitatif. Subjek ring tetilikan puniki pupulan satua bawak Bangke Matah reriptan Ida Bagus Wayan Widiasa Keniten. Objek tetilikan puniki inggih punika aspek tri hita karana lan wangun instrinsik ring pupulan satua bawak Bangke Matah reriptan Ida Bagus Wayan Widiasa Keniten. Ri sajeroning mupulang data tetilikan puniki ngangge kramaning studi dokumen inggih punika kartu data. Pikolih tetilikan puniki (1) aspek tri hita karana ring pupulan satua bawak Bangke Matah reriptan Ida Bagus Wayan Widiasa Keniten inggih punika indik parhyangan sane ngranjing ring sistem kepercayaan/religi (agama) lan pawongan sane ngranjing ring sistem organisasi kemasyarakatan (sosial). Nyantenang (2) wangun instrinsik ring pupulan satua bawak Bangke Matah reriptan Ida Bagus Wayan Widiasa Keniten inggih punika wenten unteng, lelintihan satua, pangabah lan watek, latar, sudut pandang, lan piteket. Taler wangun kebudayaan indik (1) sistem pengetahuan, (2) sistem mata pencaharian hidup (ekonomi), (3) sistem telnologi lan peralatan hidup manusia, (4) sistem bahasa, lan (5) sistem kesenian. Tetilikan puniki sumangdane prasida nglimbakang budaya Bali antuk pajah-ajahan ring sastra utamannyane sastra Bali anyar. Kata Kunci : aspek tri hita karana, wangun intrinsik, wangun kebudayaan The purposes of this study were (1) ) to examine Tri Hita Karana aspects that appear in theseshort story collections.Furthermore, the research eruses descriptive qualitative research method, and (2) to explain instrinsic elements building up short story collections Bangke Matah written by Ida Bagus Wayan Widiasa Keniten The subject of this research is the short story collections it self Bangke Matah written by Ida Bagus Wayan Widiasa Keniten. The objects of this research are the instrinsic elements and Tri Hita Karana aspects of these short story collections. During the data collection process, the research was conducted using study document method with data cards. The results show that (1) meanwhile, Tri Hita Karana aspects in these story collections involve parhyangan related to religion or belief and pawongan associated with community organization systems (social communities). (2) instrinsic elements of these short story collections Bangke Matah written by Ida Bagus Wayan Widiasa Keniten includethe theme, plot, characters, setting, point of view and message. Cultural aspects of these short story collections contain (1) knowledge systems, (2) livelihood systems, (3) technology and equipment for living systems, languange systems, (5) art systems. The main objective of this research is to develop balinese culture through literature education mainly Bali modern literatures.keyword : Keywords : tri hita karana aspects, instrinsic elements, cultural aspects.