BASITA PARIBASA BALI RING ALBUM "NASI GORENG SPESIAL" KEKAWIAN WIDI WIDIANA - I Putu Budiantara Putra .; Dr. I Ketut Paramarta, S.S.,M.Hum. .; Prof. Dr. I Made Sutama,M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilikan puniki matetujon (1) nelataranag pahan basita paribasa Bali ring album “Nasi Goreng Spesial” kekawian Widi Widiana, (2) nelatarang teges imba basita paribasa Bali sane wenten ring album “Nasi Goreng Spesial” kekawian Widi Widiana, Palihan tetilikan sane kaanggen ring tetilikan puniki deskriptif-kualitatif, Jejering tetilikan puniki inggih punika Album “Nasi Goreng Spesial” kekawian Widi Widiana. Penandang tetilikan puniki inggih punika basita paribasa Bali sane wenten ring album “Nasi Goreng Spesial”. Pamupulang data kalaksanayang antuk kramaning dokumentasi miwah sadu wicara. Piranti sane kaanggen sajeroning dokumentasi inggih punika DVD “Nasi Goreng Spesial”. Piranti sane kaanggen ring kramaning sadu wicara wantah daftar pitaken. Data-data sane kapolihang kaselehin antuk pidabdab identifikasi data, klasifikasi data, deskripsi data, lan pamicutet. Pikolih tetilikan puniki, luiripun; (1) pahan basita paribasa Bali sane kapolihang ring album “Nasi Goreng Spesial” kekawian Widi Widiana wantah nemnem inggih punika (a) sasemon, (b) cecangkitan, (c) sesawangan, (d) wewangsalan, (e) peparikan, lan (f) pepindan. (2) teges basita paribasa Bali sane wenten ring album “Nasi Goreng Spesial” kekawian Widi Widiana wenten tetiga minakadi (a) tresna, (b) parisolah i manusa lan (c) pakraman (sosial) sane nganutin panglimbak aab sekadi mangkin.Kata Kunci : basita paribasa, tembang pop Bali This study aimed at 1) describing types of basita paribasa Bali in the album “Nasi Goreng Spesial” by Widi Widiana and 2) describing the meanings contain in the album “Nasi Goreng Spesial” by Widi Widiana. This study employed descriptive qualitative in which the subject used was the album “Nasi Goreng Spesial” by Widi Widiana. The object of this study was basita paribasa Bali covered in the album “Nasi Goreng Spesial”. Moreover, the data were collected through documentation and interview. There were two instruments used in this study, namely DVD “Nasi Goreng Spesial” and interview guide. Meanwhile, the data was analyzed following five steps, namely, 1) Data identification, 2) Data classification, 3) Data Description, 4) Data Interpretation, and 5) Drawing conclusion. The results showed that there were six types of basita paribasa bali covered in the album, which are (a) sasemon, (b) cecangkitan, (c) sesawangan, (d) wewangsalan, (e) peparikan, lan (f) pepindan. Besides, the meanings contained in basita paribasa Bali in the album “Nasi Goreng Spesial” by Widi Widiana clearly talking about a) love, b) attitudes/behavior, and c) social, which following globalization era.keyword : basita paribsa, Balinese pop song