KAWIGUNAN MEDIA AUDIO-VISUAL MARUPA GENDING POP BALI RING PEPLAJAHAN NYURAT CERPEN BASA BALI MAAKSARA LATIN SISIA KELAS X MULTIMEDIA 2 SMK NEGERI 1 SUKASADA - Luh Putu Novyta Handayani .; Ida Bagus Rai, S.S., M.Pd .; Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilikan puniki matetujon nelatarang (1) pikolih peplajahan nyurat cerpen basa Bali maaksara latin sadurung lan sasampune nganggen piranti audio-visual marupa gending pop Bali ring sisia kelas X Multimedia 2 SMK Negeri 1 Sukasada. (2) kawigunan piranti audio-visual marupa gending pop Bali ring peplajahan nyurat cerpen basa Bali maaksara latin. (3) penampen (respon) sisia kelas X Multimedia 2 indik kawigunan piranti audio-visual marupa gending pop Bali ring peplajahan nyurat cerpen basa Bali maaksara latin. Pepalihan tetilik sane kaanggen ring tetilikan puniki inggih punika, deskriptif kualitatif lan kuantitatif. Jejering (subjek) ring tetlikan puniki inggih punika sisia kelas X Multimedia 2 SMK Negeri 1 Sukasada. Panandang (objek) ring tetilikan puniki inggih punika kawigunan piranti audio-visual marupa gending pop Bali ring peplajahan nyurat cerpen basa Bali maaksara latin. Tetilikan puniki ngangge pat kramaning mupulang data inggih punika kramaning pratiaksa, sadu wicara, dokumentasi miwah angket/kuisioner. Pikolih ring tetilikan puniki nyantenang (1) pikolih peplajahan nyurat cerpen basa Bali maaksara latin sadurung ngawigunayang piranti audio-visual marupa gending pop Bali inggih punika rata-rata sisia kelas X Multimedia 2 SMK Negeri 1 Sukasada 75,9 lan sasampune ngawigunayang piranti audio-visual marupa gending pop Bali, rata-rata pikolih peplajahan sisia kelas X Multimedia 2 SMK Negeri 1 Sukasada nincap dados 83,42. Persentase panincapan pikolih peplajahan sisia saking sadurung kantos sasampun kawigunayang piranti audio-visual inggih punika 9,9%. (2) kawigunan piranti pangajahan audio-visual marupa gending pop Bali ring peplajahan nyurat cerpen basa Bali maaksara latin becik pisan. Kawiguan puniki taler prasida kasinahang ring kahanan peplajahan sane sayan becik tur efektif. (3) penampen (respon) sisia kelas X Multimedia 2 indik kawigunan piranti audio-visual marupa gending pop Bali ring peplajahan nyurat cerpen basa Bali maaksara latin kasengguh becik (positif).Kata Kunci : audio-visual, pop Bali, nyurat The aims of this research are to explain about: (1) the learning outcome of Balinese short story lettered Latin before and after use media of audio/visual media with Balinese pop song to the students on SMK Negeri 1 Sukasada class X multimedia 2. (2). The benefits of using audio-visual media with the Balinese song on writing class on Balinese short story lettered Latin. (3). The responses of students class X Multimedia 2 about the benefit of audio-visual media with Balinese pop song ofwritingclass of Balinese short story lettered on Latin. The research method that usesin this research is descriptive qualitative and quantitative. The subjectof this study is all students in Class X Multimedia 2 SMK Negeri 1 Sukasada. The object of this study is the benefit that taken from audio-visual media of Balinese song of the writing class of Balinese short story lettered Latin. This research used four methods for collecting the data,are: Observation method, interview, documentation, and questionnaire. The results of this research show: (1). Learning outcome of writing Balinese short story lettered in Latin before used audio-visual media with Balinese pop song, revealed the learning outcome’s students Class X Multimedia 2 SMK Negeri 1 Sukasada is on average 75,9 and after used audio-visual media by Balinese pop song the average increased become 83,42. The students learning outcomes ratio before and after used audio-visual media enhance by 9,9%. (2) The benefits of using audio-visual media with Balinese pop song on the class of writing Balinese short story is very good. The benefits show from the learning condition which becomes getting better and effective. (3) The class X Multimedia’s responses regarding the benefits of audio-visual media with the Balinese pop song on the writing Balinese short story class lettered Latin is positive. keyword : audio-visual, Balinese pop, writing