ANGGAH-UNGGUHING BASA BALI SAJERONING TEKS ORTI BALI RRI SINGARAJA - Ni Putu Susiarini .; I Wayan Gede Wisnu, S.S., M.Si. .; Dra. Sang Ayu Putu Sriasih,M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilikan puniki matetujon nelatarang indik (1) asapunapi kaiwangan ngwedarang anggah-ungguhing basa Bali ring sajeronig teks orti Bali RRI Singaraja miwah (2) asapunapi pikobet sane kapanggihin pangartos ri tatkala nyalin teks orti Bali ring sajeroning acara gatra Bali ring RRI Singaraja. Tetilikan puniki ngangge tetilikan deskriptif kualitatif. Jejering tetilikan puniki inggih punika orti Bali ring acara gatra Bali RRI Singaraja. Panandang ring tetilikan puniki inggih punika anggah-ungguhing basa Bali sajeroning teks orti Bali. Pamupulan data nganggen kramaning praktiyasa miwah sadu wicara. Kramaning data tureksa sane manggen inggih punika (1) reduksi data, (2) pangwedar data, miwah (3) penyutetan. Pikolih tetilikan puniki nyantenang (1) kaiwangan ngwedarang anggah-ungguhing basa Bali ring teks orti Bali inggih punika (a) wangun kaiwangan wenten 11 miwah (b) genah kaiwangan wenten 41 lengkara. (2) pikobet sane kapanggihin pangartos ri kala nyalin gatra inggih punika (a) indik kompetensi, (b) indik kualifikasi, miwah (c) indik referensi. Tetilikan puniki nyantenang sumangdene pangaratos orti Bali prasida waged nelebin widya ngeninin indik anggah-ungguhing basa Bali mangda prasida makarya orti Bali sane nganutin anggah-ungguhing basa Bali sane patut.Kata Kunci : anggah-ungguhing basa Bali sajeronig teks orti Bali The aim of this study describes (1) the disadvantages of using anggah-ungguhing basa Bali in text orti Bali RRI Singaraja and (2) problems encountered when copying news text orti Bali in gatra event RRI Singaraja. The study was designed as a qualitative deskriptf research. This research subject is orti Bali in Bali gatra event. The object of this study is anggah-ungguhing language text orti Bali in Bali. The data collection is done by using the method of observation and interviews. The collection data used are (1) data reduction (2) explain the data (3) inference. The results of this study indicate that (1) the disadvantages of using anggah-ungguhing basa Bali in text orti Bali, namely (a) the form of shortage amount 11 words and (b) a shortage amount 41 sentences. (2) problems encountered copyist news when copying the news that (a) concerning the competence, (b) qualifications, and (c) of the references. It stresses that the copyist .Penelitian orti Bali could increase knowledge about anggah-ungguhing base orti Bali Bali in order to produce in accordance with anggah-ungguhing Bali correct base.keyword : anggah-ungguhing base Bali in text orti Bali.