SESELEH ANGGAH-UNGGUHING BASA BALI RING PESANGKEPAN BANJAR ADAT BULULADA, DESA SELAT, KECAMATAN SUKASADA, KABUPATEN BULELENG - Kadek Agus Dwi Ermawan .; Drs.I Gede Nurjaya,M.Pd .; Ida Ayu Putu Purnami, S.S., M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
KUUB Tetilik puniki matetujon nlatarang indik (1) Kawentenan anggah-ungguhing basa Bali ring pesangkepan Banjar Adat Bululada, Desa Selat, Kecamatan Sukasada Kabupaten Buleleng sane mapaiketan sareng kawentenan tutur lan (2) parindikan sane ngawinang wenten anggah-ungguhing basa Bali ring sangkep Banjar Adat Bululada, Desa Selat, Kecamatan Sukasada, Kabupaten Buleleng. Tetilikin puniki nganggen palihan tetilik deskritif kualitatif. Jejering ring tetilikan puniki, krama Banjar Adat Bululada. Penandang ring tetilikan puniki, anggah-ungguhing basa Bali sane wenten ring pesangkepan Banjar Adat Bululada, Desa Selat, Kecamatan Sukasada, Kabupaten Buleleng. Kramaning mupulang data ring tetilikan puniki nganggen Kramaning pratiaksa (observasi), metode sadu wicara, miwah metode dokumentasi. Data tureksa sane kanggen inggih punika analisis data deskritif kualitatif antuk pemargi (1) Identifikasi Data, (2) Nyorohang Data, (3) Pangwedar Data, (4), Pacutetan utawi Verifikasi. Pepolih tetilikan puniki inggih punika (1) kawentenan anggah-ungguhing basa basa Bali ring pesangkepan Banjar Adat Bululada sane mapaiketan sareng kawentenan tutur, kawentenan anggah-ungguhing basa wenten tetiga :Basa alus singgih (ASI), Basa alus sor (ASO), lan Basa alus madia (AMA), sane mapaiketan malih ring kutus pisarat kawentenan tutur inggih punika setting, pamilet, tetujon tutur, unteng tutur, nada tutur, wentuk tutur, norma tutur, lan sorohan tutur. (2) parindikan sane ngawinang anggah-ungguhing basa Bali kanggen ritatkala mabebaosan ring sangkep Banjar Adat Bululada, Desa Selat, Kecamatan Sukasada, Kabupaten Buleleng inggih punika: mabebaosan ring kawentenan utawi situasi formal, mabebaosan ring ajeng jadma akeh, miwah ngajinin mitra baos utawi sang sane kaajak mabebaosan. Kata Kunci : Kruna Jejaton: anggah-ungguhing basa Bali, pesangkepan Abstact This study was aimed to describe: (1) the existence of anggah-ungguhin Balinese language in the meeting of Banjar Adat Bululada, Selat village, Sukasada sub district, Buleleng regency which was related to the presence of utterance and (2) The cause of the existence of anggah-ungguhin Balinese language in the meeting of Banjar Adat Bululada, Selat village, Sukasada sub district, Buleleng regency. Descriptive qualitative design was used in this study. The subject of this study was the Bululada society. The object of this study was anggah-ungguhin Balinese language in the meeting of Banjar Adat Bululada, Selat village, Sukasada sub district, Buleleng regency. The method of data collection used was observation, interview and documentation. The data were analyzed by using qualitative analysis techniques namely (1) data reduction (2) data display (3) classification (4) conclusion. The results of this study were (1) the existence of anggah-ungguhin Balinese language in the meeting of Banjar Adat Bululada, Selat village, Sukasada sub district, Buleleng regency which was related to the presence of utterance. There were three existence of anggah-ungguhin Balinese language they were Bahasa Bali Alus (ASI), Bahasa Bali Sor (ASO), Bahasa Bali Madia (AMA). They were related to the eight terms of the presence of utterance that were time and place, participants, goals, theme, tone, tools, manners, and kind of the utterances. (2) The existence of anggah-ungguhin Balinese language in the meeting of Banjar Adat Bululada, Selat village, Sukasada sub district, Buleleng regency caused by speaking in a formal situation, speaking in front of a crowd of people and appreciating the interlocutors . keyword : Key words: Anggah-ungguhing Balinese language, meeting.