FILM DOKUMENTER PINAKA SERANA NINCAPANG KAWAGEDAN NYURAT PUISI BALI ANYAR RING KELAS X7 SMA NEGERI 2 BANJAR - I Kadek Aryana Prayoga .; Prof. Dr. I Nengah Suandi,M.Hum .; Dr. I Ketut Paramarta, S.S.,M.Hum. . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilik puniki madue tetujon nelatarang indik (1) film dokumenter pinaka serana kaanggen nincapang kawagedan nyurat puisi Bali anyar sisia kelas X7 SMA Negeri 2 Banjar, (2) penampen sisia ring kawentenan film dokumenter pinaka serana kaanggen nincapang kawagedan nyurat puisi Bali anyar ring kelas X7 SMA Negeri 2 Banjar, (3) pikobet sisia kelas X7 SMA Negeri 2 Banjar ri kala malajah nyurat puisi Bali anyar nganggen serana film dokumenter. Jejering tetilik inggih punika sisia kelas X7 SMA Negeri 2 Banjar, lan penandang tetilik inggih punika pamalajahan nganggen serana film Dokumenter lan panincapan kawagedan sisia nyurat puisi Bali anyar. Wenten petang soroh kramaning mupulang data sane kaanggen ring tetilikan puniki, minakadi tes, angket, saduwicara, lan praktiaksa. Pikolih ring tetilik puniki inggih punika: (1) film dokumenter prasida nincapang kawagedan nyurat puisi Bali anyar sisia kelas X7 SMA Negeri 2 Banjar. Pikolih rerata sisia sadurung nganggen serana pamalajahan, inggih punika 72,07, pikolih punika nincap dados 74,35 ring siklus I, lan nincap malih ring siklus II dados 78,55. (2) sisia mapanampen becik, indik film dokumenter pinaka serana nincpang kewagedan nyurat puisi Bali anyar. Ring siklus I, Wenten 5 (16,13%) diri sisia sane mapanampen pinih becik, lan sisanyane 26 (83,87%) diri sisia mapanampen becik. Ring siklus II, wenten 6 diri (19,36%) sisia sane mapanampen pinih becik, lan sisanyane 25 diri (80,64%) sisia mapanampen becik malajah nyurat puisi Bali anyar nganggen serana film dokumenter. (3) pikobet-pikobet sisia malajah nyurat puisi Bali anyar nganggen serana film dokumenter.Kata Kunci : film dokumenter, puisi Bali anyar This study aimed at describing: (1) the used of film documenter media to developed students’ ability in writing Bali anyar poem at X7 class SMA Negeri 2 Banjar (2) the students’ responses against the film documenter media to developed students’ ability in writing Bali anyar poem at X7 class SMA Negeri 2 Banjar (3) the students’ problems during writing Bali anyar poem which was utilizing film documenter media.The subject of the study was students of X7 class SMA Negeri 2 Banjar. The object of the study was learning through film documenter media and to developed students’ ability in writing Bali anyar poem. The data collected by using test, questionnaire, interview and observation The finding of this study revealed that: (1) the used of film documenter media could improve the students’ ability in writing Bali anyar poem at X7 class SMA Negeri 2 Banjar. The average valued of the students before using learning media was 72, 07, this resulted was increase become 74,35 in the first circle and more increased become 78,55 in the second circle. (2) The great students’ responses against the film documenter media to developed students’ ability in writing Bali anyar poem at X7 class SMA Negeri 2 Banjar. In the first circle, 5 students (16, 13%) responded very positive and 26 students (83, 87%) responded positive. In the second circle, 6 students (19, 36%) responded very positive and 25 students (80, 64%) responded positive study in utilized flm documenter as a learning media. (3) the problems found in utilizing film documenter media during the writing Bali anyar poem.keyword : Film Documenter, Bali Anyar Poem