RERAWATAN DIALEK BASA BALI RING TEMBANG POP BALI: STUDI KASUS SAJERONING TEMBANG POP BALI MAMURDA CIRI-CIRI KEKAWIAN YONG SAGITA MIWAH BALI UNITED KEKAWIAN KRISNA SURYA PURPA KASOBYAHANG ANTUK DI UBUD BAND - Ni Putu Diana Sari .; Dra. Sang Ayu Putu Sriasih,M.Pd .; Ida Bagus Putra Manik Aryana, S.S., M. . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilikan sane mamurda Rerawatan Dialek Basa Bali ring Tembang Pop Bali: Studi Kasus Sajeroning Tembang Pop Bali Mamurda “Ciri-ciri” Kekawian Yong Sagita miwah “Bali United” Kekawian Krisna Surya Purpa Kasobyahang antuk Di Ubud Band puniki matetujon nlatarang indik (1) rerawatan wangun dialek basa Bali miwah (2) ceciren wangun dialek basa Bali sajeroning tembang pop Bali “Ciri-ciri” kekawian Yong Sagita miwah “Bali United” kekawian Krisna Surya Purpa Kasobyahang antuk Di Ubud Band. Tetilikan puniki marupa tetilikan deskriptif kualitatif. Data sajeroning tetilikan puniki kapupulang antuk (1) kramaning dokumentasi sane nganggen piranti kartu data miwah (2) kramaning sadu wacana sane nganggen piranti pedoman sadu wacana. Data sane sampun kapolihang, katureksain antuk paletan data tureksa, minakadi (1) reduksi data, (2) nyorohang data, (3) pangwedar data, miwah (4) pamicutet. Pikolih miwah tetepasan sajeroning tetilikan, marupa (1) rerawatan wangun dialek basa Bali sajeroning tembang pop Bali “Ciri-ciri” miwah “Bali United” ngunggahang Dialek Bali Dataran nganutin wewidangan 8 kabupaten sajebag jagat Bali miwah (2) ceciren wangun dialek basa Bali sajeroning tembang pop Bali “Ciri-ciri” miwah “Bali United” kacihnayang antuk kosa kata, tata suara, miwah tata basa. Tetilikan puniki prasida kaanggen sepat siku-siku sajeroning nelebang kaweruhan dialek basa Bali, prasida kaanggen nyantenang pawiwit pamaos dialek basa Bali, miwah prasida kaanggen nyantenang tembang pop Bali pinaka piranti peplajahan indik dialek basa Bali.Kata Kunci : rerawatan, ceciren, dialek, tembang pop This research of Rerawatan Dialek Basa Bali ring Tembang Pop Bali: Studi Kasus Sajeroning Tembang Pop Bali Mamurda “Ciri-ciri” Kekawian Yong Sagita miwah “Bali United” Kekawian Krisna Surya Purpa Kasobyahang antuk Di Ubud Band aims to describe: (1) the structure of Balinese dialect and (2) the characteristics of Balinese dialect structure in Balinese pop songs “Ciri-Ciri” by Yong Sagita and “Bali United” by Krisna Surya Purpa of Di Ubud Band. This research is descriptive qualitative research. The result of this research was gathered through (1) documentation method which used data card and (2) interview method which used interview guidance. The data was gathered and analyzed through some steps, namely (1) data reduction, (2) data classification, (3) data description, and (4) conclusion. The result and discussion of this research are in the form of (1) description of Balinese dialect structure in Balinese pop songs “Ciri-Ciri” and “Bali United” which illustrate Balinese dialect based on 8 Bali’s regencies and (2) the characteristics of Balinese dialect structure in Balinese pop songs “Ciri-Ciri” and “Bali United”, such as (1) vocabulary, (2) pronunciation or accent, and (3) the language structure which constructs those dialects from each region. This research can be used as a theory in the study of Balinese dialect, determined the dialect speakers of Balinese language, and make pop songs Bali as a medium of learning Balinese dialect. keyword : illustration, characteristics, dialect, pop songs