KAIWANGAN KOSABASA RI SAJERONING BUKU MEKAR WANGI SMP KELAS VIII SANE KAANGGEN RING SMP NEGERI 2 GEROKGAK - Ni Luh Putu Yogi Indus Pratiwi .; Dra. Made Sri Indriani, M.Hum. .; Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
KUUB Tetilik puniki matetujon nelatarang indik 1) Mahbahang miwah nyelehin indik kosabasa ri sajeroning buku Mekar Wangi SMP Kelas VIII sane kaanggen ring SMP Negeri 2 Gerokgak 2) Mahbahang miwah nyelehin indik panampen guru miwah sisia indik kosabasa sajeroning buku Mekar Wangi SMP Kelas VIII sane kaanggen ring SMP Negeri 2 Gerokgak. Penandang ring tetilikan puniki inggih punika kosabasa sane wenten sajeroning buku Mekar Wangi SMP Kelas VIII. Tetilikan puniki nganggen palihan deskriptif kualitatif. Ri tatkala mupulang data, penilik nganggen kramaning Studi Pustaka, Dokumentasi, miwah Sadu Wicara. Data tureksa sane kalaksanayang inggih punika (1) reduksi data, (2) nyorohang data, (3) pangwedar data, (4) pamicutet. Kawentenan kosabasa sajeroning buku Mekar Wangi SMP kelas VIII kari akeh kakirangannyane sakadi kaiwangan-kaiwangan ri tatkala nyurat kosabasa-kosabasa. Panampen saking guru basa Bali miwah para sisia indik buku Mekar Wangi SMP kelas VIII inggih punika buku punika indik materinnyane prasida ngwantu para sisiane malajahin indik basa Bali. Lianan teken punika wenten pikobet ri tatkala malajahin buku Mekar Wangi kelas VIII, inggih punika indik basannyane. Basa Bali sane nganggen basa alus sane nenten naenin para sisiane mirengang taler kirangnyane imba-imba soal ring buku Mekar Wangi punika sane ngawinang para sisiane meweh ndik ngaresepang daging materi punika. Cutetnyane buku Mekar Wangi SMP kelas VIII sampun becik, nanging kari wenten sane kirang indik sesuratan-sesuratan kosabasannyane.Kata Kunci : Kosabasa, Bali, Buku ajar ABSTRACT This research aims to explain the 1) Explains and analyzes on vocabulary contained in the book Mekar Wangi Junior Class VIII used in SMP Negeri 2 Gerokgak 2) Describe and analyze the opinions of teachers and students on vocabulary contained in the book Mekar Wangi Junior Class VIII used in SMP Negeri 2 Gerokgak. Object in this research is the vocabulary contained in the book Mekar Wangi Junior Class VIII. This study descriptive qualitative wear designs. When we collect data, researchers used a literature study procedures, documentation and interviews. How data collection is conducted by (1) data reduction, (2) sort the data (3) explain the data (4) conclusion. Where vocabulary contained in the book Mekar Wangi Junior Class VIII still many shortcomings such as mistakes when writing vocabulary. Opinion of the Bali language teachers and students about the book Mekar Wangi Junior Class VIII that the material contained in the book can help students learn the language of Bali. Other than that, there was a problem when studying books fragrant blooms Class VIII, which is about language. Bali language that uses language Alus students who have never heard of and lack of sample questions in the book Mekar Wangi it makes the students difficult to understand the content of the material. Mekar Wangi conclusion the book is good, but there are less on the procedure of writing vocabulary.keyword : Vocabulary, Bali, Textbooks