NYELEHIN VARIASI DIALEK BALI AGA SANE KAANGGEN RI SAJERONING MABEBAOSAN RING DESA BAYUNGGEDE, KECAMATAN KINTAMANI, KABUPATEN BANGLI - Ni Luh Krisna .; I Made Astika, S.Pd. .; Ida Bagus Rai, S.S., M.Pd . (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Kuub Tetilik puniki matetujon nlatarang indik (1) kawentenan dialek Bali Aga ring aab aor tan pawates sane kaanggen mabebaosan (2) sane ngawinang dialek punika kari kaanggen , ri sajeroning mebaosan, (3) basa tiosan sane sida kauningin olih krama ring desa Bayung Gede lianan saking dialek Bali Aga, (4) Utsaha-utsaha sane kelaksanayang olih pakraman desa Bayunggede mangda dialek Bali Aga kantun kaajegang. Jejering tetilikan puniki krama Desa Bayunggede, Kecamatan Kintamani, Kabupaten Bangli. Panandang tetilikan puniki inggih punika variasi dialek Bali Aga sane kaanggen ri sajeroning mabasa Bali. Tetilik puniki nganggen palihan tetilikan deskriptif kualitatif. Ring tetilik puniki nganggen (1) kramaning praktiasa lan (2) kramaning saduwicara. Data tureksa sane kaanggen inggih punika: (1) transkrip data, (2) reduksi data, (3) pangwedar data, (4) penyimpulan. Pikolih ring tetilikan puniki inggih punika (1) kari wentennyane dialek Bali Aga ring Desa Bayunggede, (2) sane ngawinang dialek punika kari kaanggen santukan dialek Bayunggede punika sampun dados basa utama lan sane dados tetamian saking leluhur sane dumun patut kejaga .(3) wenten basa tiosan sane sida kauningin kadi basa Bali Alus, basa Indonesia lan basa Inggris. (4) utsaha sane klaksanayang inggih punika boja tios wantah mangda kaanggen sewai-wai dialek Bayunggede punika. Kata Kunci : Kruna pangalih: dialek, Bali Aga, Desa Bayunggede Abstract This study aimd to describe (1) the shape variation Bayunggede village dialect used in speaking Bali, (2) the cause of the people still use the dialects Bayunggede Bali Aga, (3) other known languages besides dialect Bali Aga, (4) conducting efforts undertaken to retain dialek Bali Aga. This research subject is the public speaker Bayunggede village, Kintamani, Bangli regency. The object of the study is the dialect variation of Bali Aga. This research uses qualitative descriptive. This research uses a method (1) observation, and (2) interviews. Used for data analysis were used: (1) the transcript of data, (2) data reduction, (3) presentation of data, (4) inference. This research result is a variation dialect Bayunggede behind word using the vowel a “nguraa” a long , and it was high. Cause dialect Bali Aga still in use because of the language is a legacy of ancestors who had to be maintained and preserved. Other know languages other than Bali Aga dialect is a language of Bali Alus, Indonesian, and English. Efforts undertaken to maintain the dialect is not another using everday languge to maintain the and preserve. keyword : Keywords: Dialect Bali Aga village Bayunggede