Penyusunan P3KT di Daerah - Mochtarram Karyoedi (Journal of Regional and City Planning, 1990)
Seuatu kenyataan tak dapat dielakkan, yakni kekuatan masa dan kekuatan komersial demikian dominan dalam mewarnai pertumbuhan kota. Kenyataan lain sebagai ironi, proses perencanaan dan tindak pengendalian nyaris selalu tertinggal. Banyak faktor, kompleksitas situasi serta kemauan politik, senantiasa menjadi pembenaran dalam upaya menjelaskan pokok persoalan di balik kenyataan di atas. Namun untuk mengurai kerumitan di balik kenyataan itu, ada sebuah catatan yang patut disimak.