COMPRESSIVE BEHAVIOUR OF TIN SLAG POLYMER CONCRETE CONFINED WITH CARBON FIBRE REINFORCED EPOXY - Shukur Abu Hassan; Umar Abdul Hanan; Mohd Yazid Yahya; Mat Uzir Wahit (JURNAL PENELITIAN DAN KARYA ILMIAH LEMBAGA PENELITIAN UNIVERSITAS TRISAKTI, 2020)
Terak timah adalah hasil sampingan proses peleburan.Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji tingkah laku mampatan kolum konkrit polimer (PC) berisi terak timah yang dibalut dengan polimerdiperkuat fiber karbon (CFRP). Kajian ini dijalankan dengan tiga bilangan lapisan CFRP yang berlainan. Ciri-ciri mekanikal sampel seperti tekanan maksimum (maximum stress), ketegangan (strain) dan modulus keanjalan (elasticity modulus) ditentukan oleh ujian mampatan. Tekanan mampatan maksimummeningkat dengan ketara kepada 103% untuk PC yang tidak terkurung berbanding PC terkurung. Sementara itu untuk satu lapisan hingga dua lapisan hanya meningkat 14.9% dan kes yang sama untuk dua lapisan hingga tiga lapisan hanya mendapat peningkatan kira-kira 13.6%. Modulus mampatan meningkat kira-kira 26% hingga 39% untuk PC yang tidak terkurung berbanding satu lapisan PC terkurung. Modulus mampatan untuk PC yang satu lapisan, dua lapisan dan tiga lapisan hampir sama iaitu perbezaan tidak lebih daripada 10%. Nisbah pemanjangan bagi PC yang tidak terkurung berbanding dengan PC berkurung satu lapisan menunjukkan penurunan yang besar. Bilangan lapisan dua dan tiga menunjukkan penurunan nisbah kemuluran yang sedikit berbanding satu lapisan. Kekuatan satu-lapisan PC terkurung meningkat dengan ketara kira-kira 104.8% berbanding PC yang tidak terkurung. Sementara itu, untuk bilangan lapisan terkurung yang lebih dari satu hanya meningkat sedikit. Keberkesanan pengurungan meningkat sebanyak dua kali untuk satu lapisan PC terkurung berbanding PC yang tidak terkurung. Sementara itu, bilangan lapisan terkurung yang lebih dari satu, keberkesanan pengurungan hanya meningkat sedikit. Kesimpulannya, peningkatan jumlah lapisan terkurung lebih dari satu tidak memberikan perubahan yang signifikan terhadap sifat mekanik.Kata kunci: CFRP, konkrit polimer,  pengurungan, sanga timah