PERANCANGAN TURBIN STRAIGHT BLADE DARRIEUS DENGAN TIGA SUDU - - Supriyo (Eksergi, 2016)
Karakteristik  turbin angin tipe Vertical Axis Wind Turbine (VAWT) Straight Blade Darrieus  berpenampang aerofoil NACA 0020 dengan 3 sudu  , sudut sudu (5°, 10°, 15°, dan 20°) serta pengaruh rumah pengarah angin model  setengah silinder. Metode yang digunakan menguji turbin dengan rumah pengarah  dan tanpa rumah pengarah angin. Menggunakan kecepatan angin dari blower 6 m/s, diameter rotor turbin tanpa rumah pengarah 50 cm, diameter rumah pengarah angin 65 cm, panjang sudu turbin 70 cm dan tinggi rumah pengarah angin 86 cm. Pada  sudut sudu  15°  menghasilkan  Cp  0,137  dengan PTurbin  6,097 Watt,  pada putaran turbin 127 rpm, dengan Torsi 0,459 Nm, Ct 0,310 dan TSR 0,554. Menggunakan rumah pengarah angin tipe setengah silinder menghasilkan data terbaik pada sudut sudu 15° menghasilkan Cp 0,073 dengan PTurbin 3,260 Watt, pada putaran turbin 107 rpm, dengan Torsi 0,291 Nm, Ct 0,196 dan TSR 0,467. Penggunaan turbin yang terbaik adalah tanpa menggunakan rumah pengarah angin pada sudut sudu 15° menghasilkan efisiensi 13,7 %. Kata kunci: Aerofoil, Darrieus, NACA 0020, Sudut Sudu.