UPSI Champ Website Prototype Development - Muhamad Azhar, Puteri Nur Insyirah; Abdul Rahman, Mohd Hishamuddin (Journal of Engineering, Technology, and Applied Science (JETAS), 2022)
Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk membangunkan dan menilai kebolehgunaan prototaip Laman Web CHAMP UPSI di kalangan pelajar UPSI. Comprehensive and Holistic Activities Mapping Protocol (CHAMP) merupakan satu sistem baharu dimana ia diwujudkan untuk mengukur tahap pencapaian dan kualiti penglibatan pelajar UPSI dalam aktiviti kokurikulum tidak berkredit yang diluluskan UPSI. Selain menyediakan garis panduan CHAMP yang jelas, Laman Web CHAMP UPSI akan bertindak sebagai platform yang khusus untuk memaparkan semua program yang dianjurkan di UPSI dengan lebih sistematik. Sistem CHAMP yang terdapat pada laman web ini pula membolehkan pelajar UPSI menyemak status CHAMP mereka dari masa ke masa. Reka bentuk bagi kajian ini adalah berdasarkan model ADDIE. Penilaian kebolehan laman web ini dijalankan bagi mengetahui persepsi pengguna dari aspek antara muka, kebolehfungsian dan kebolehgunaan prototaip. Responden kajian adalah terdiri daripada pelajar UPSI dan hasil kajian secara keseluruhan aspek menunjukkan skor min yang tinggi iaitu sebanyak 4.86. Daripada hasil kajian yang diperoleh, diharapkan prototaip laman web ini dapat memberi manfaat kepada semua pihak yang memerlukan terutamanya pelajar UPSI. UPSI Champ Website Prototype Development Abstract: This study aims to develop and evaluate the usefulness of CHAMP UPSI website prototype among UPSI students. Comprehensive and Holistic Activities Mapping Protocol (CHAMP) is a new sistem where it was created to measure the level of achievement and quality of UPSI students' involvement in non credited co-curricular activities approved by UPSI. Despite providing clear CHAMP guidelines, CHAMP UPSI website will act as a specific platform to display all programs organized at UPSI more systematically. Plus, The CHAMP system provided on this website allows UPSI students to check their CHAMP status from time to time. The design for this study was based on the ADDIE model. The evaluation of the capabilities of this website was conducted to find out the user's perception in terms of interface, functionality and usability of the prototype. Respondents of the study consisted of UPSI students and the results of the study as a whole showed a high mean score of 4.86. From the results obtained, it is hoped that the prototype of this website can benefit all parties in need, especially UPSI students. Keywords: CHAMP UPSI, Co-Curricular, Website.