NIZHAMIYAH: SIMBOL REFORMASI PENDIDIKAN ISLAM PADA MASA PERTENGAHAN - Yusro, Nely (Potensia, 2014)
Nizamiyah, menurut sebagian besar ahli sejarah merupakan madrasah tertua dan pertama didirikan dalam perkembangan sejarah pendidikan Islam. Madrasah ini didirikan oleh Nizam al-Mulk, seorang perdana menteri pada masa pemerintahan Bani Saljuk yang sangat concern terhadap dunia pendidikan. Keberadaan Nizhamiyah dalam perkembangan pendidikan Islam dilatarbelakangi oleh multi motivasi, seperti motivasi pendidikan, agama, ekonomi, dan motivasi politik. Dengan dewan gurunya yang bermadzhab Syafii, Madrasah Nizhamiyah dipandang sebagai perwujudan kejayaan gerakan teologis dogmatic yang bergandengan dengan madzhab Sunni untuk mengimbangi dominasi dan perkembangan paham Muâtazilah dan dominasi Syiâah. Sehingga trade mark mata kajian yang ditempuh bercorak pemahaman Syafiâiyyah dan Asyâariyyah serta fiqh oriented. Namun demikian, Nizhamiyah tetap dipandang sebagai lembaga terpenting dan menjadi model (prototype) dalam sejarah pendidikan Islam, yakni sebagai lembaga pendidikan Islam yang pertama sekali didirikan di dunia Islam Timur di mana bangunan dan orientasi lembaga pendidikan ini menjadi a function of state dalam skala luas.