Tafsir Isyari dalam Pandangan Imam Ghazali - Abd. Wahid (Jurnal Ushuluddin, 2010)
Tulisan ini meninjau pandangan Imam al- Ghazali terhadap penafsiran-penafsiran yang dilakukan oleh ulama-ulama shufi yang dikenal dengan tafsir isyari. Dalam pandangan al-Ghazali tafsir isyari bukanlah seperti tafsir batiniyah sebagaimana yang digambarkan oleh sebagaian orang yang menolaknya. Tafsir itsyari yaitu sutu penafsiran yang dilakukan oleh orangorang sufi dengan cara membuka isyaratisyarat al-Qur’an melalui latihan-latihan tertentu. Tafsir Isyari dapat diterima ketika telah memenuhi syarat-syarat tertentu, diantara syarat pentingnya adalah seorang sufi yang akan mentafsirkan secara isyari mestilah terlebih dahulu memahami dengan baik tafsiran-ayat-ayat al-Qur’an secara zahir.