Taubat dan Istigfar dalam Hadis Nabi: Sebuah Kajian Tematik (RIWAYAH, 2015)
AbstrakTaubat dan istigfar adalah dua kata yang melekat. Taubat merupakan maqam atau jenjang spiritual terpenting dalam rangka mengarungi bahtera spiritual untuk taqarrub ila Allah. Rasulullah tiap hari beristigfar, memohon ampun kepada Allah, 70 hingga 100 kali, siang ataupun malam hari. Taubat akan diterima oleh Allah, selama yang bersangkutan belum mati. Dan dengan beristigfar, seseorang akan mendapatkan kemuliaan dunia akhirat.