ASAS-ASAS TRANSAKSI KEUANGAN SYARIAH - Muhammad Aswad (IQTISHADIA, 2013)
Tulisan ini menganalisis tentang asas-asas transaksi keuangan yang dipergunakan  di lembaga  pembiayaan syariah. Perkembangan lembaga pembiayaan  syariah sangat pesat dan meliputi bentuk usaha  yang variatif sehingga penerapan  prinsip-prinsip syariah sangat diperlukan. Tujuh macam asas-asas perjanjian yang dapat digunakan  sebagai landasan  berpikir  dan bertransaksi  dalam penegakan hukum  kontrak syariah tersebut. Asas-asas perjanjian itu adalah, Asas kebebasan berkontrak, asas konsensualitas, asas persamaan hukum (al-musawa), asas kejujuran,  asas perjanjian itu mengikat,  asas keadilan,  asas tertulis  (al-kitabah). Pada prinsipnya   asas-asas  akad dipahami sebagai   prinsip-prinsip yang implisit yang menjiwai keabsahan akad. Dalam pandangan syariah keabsahan akad terlaksana bilamana memenuhi rukun dan syarat akad.Kata kunci: asas, transaksi, pembiayaanPRINCIPLES  OF SHARIA FINANCIAL TRANSACTIONS. This article analyzes principles of financial transactions in sharia financial institutions. The extensive growth of sharia finance has covered various businesses and necessitated the implementation  of sharia principles. There are seven principles act as framework  for financial transaction. They are freedom of contract, conscensualism, equity,  fairness, legal binding , justice,  and well noted. Basically, those principles are understood to be the core of contract liability. In Islamic  economy,  the  liability  of contract depends  on the requirements.Keywords: principles, transaction, finance