STUDI EKSPERIMENTAL PERMODELAN VARIASI PAPARAN AIR LAUT TELUK AMBON TERHADAP KEKUATAN TEKAN BETON - Morgan Lamotokana Lamotokana Setiady; Valent Christopher Junior (DINTEK, 2022)
Infrastruktur beton di pesisir Teluk Ambon rentan terhadap pengurangan kekuatan tekan yang diakibatkan oleh serangan sulfat dari air laut. Penelitian ini bertujuan untuk menentukan perbedaannilai kuat tekan beton bentuk silinder pada umur 28 hari dengan memodelkan variasi paparan air laut menggunakan beton paparan basah seterusnya, beton paparan basah-kering dan beton paparan atmosferik pantai. Semua tipe beton setelah dicetak diberikan perawatan curing basah selama 3 hari sebelum diberikan perlakuan paparan air laut pada hari ke-4 sampai hari ke-27. Hasil pengujian kuat tekan mengikuti SNI 03-1974-2011 menemukan bahwa kekuatan tekan beton normal adalah 18,29 Mpa, beton paparan atmosfir adalah 19,9 Mpa, beton paparan basah-kering adalah 24,89 Mpa, dan beton paparan basah seterusnya adalah 18,58 Mpa. Beton variasi paparan dibandingkan dengan beton normal didapat perbedaan terbesar pada beton paparan basah-kering sebesar 6,6 Mpa atau 36,08%, diikuti oleh beton paparan atmosfir sebesar 1,61 Mpa atau 8,8%, dan beton paparanbasah seterusnya sebesar 0,29 Mpa atau 1,58%.