AKIDAH, AKHLAK DAN HUBUNGANNYA DENGAN TINGKAH LAKU BELIA DI INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI - Rohana Tan; Norhasni Zainal Abiddin (Edusentris, 2014)
Artikel ini mengupas tentang konsep, definisi remaja dan belia, konsep akhlak, konsep akidah dan hubungannya dengan tingkah laku belia. Teori berkenaan dengan perkembangan remaja dan belia turut dibincangkan dalam artikel ini. Selain itu teori tingkah laku manusia yang dibincangkan adalah Teori Psianalisis, Teori Pembelajaran Sosial dan Teori Tingkah Laku Islam. Teori-teori ini berkaitan dengan psikologi, proses pembelajaran dan sebab musabab manusia itu bertingkah laku sedemikian rupa. Justeru, dengan memahami konsep belia, akhlak, akidah dan teori-teori berkaitan dengan perkembangan remaja dan belia; dan teori tingkah laku manusia, serba sedikit artikel ini dapat membantu memberi gambaran umum tentang persoalan tingkah laku dan masalah belia atau remaja. Tingkah laku yang positif dan negatif ada kaitannya dengan amalan dan penerapan nilai-nilai akhlak dan akidah. Artikel ini diharapkan juga dapat dijadikan rujukan dalam pemantapan literatur dalam aspek berkaitan pembangunan remaja dan belia.Kata kunci: akidah, akhlak, Islam, pembangunan belia, remaja, tingkah laku, institusi pengajian tinggi