Citra Wanita dan Nilai Murni Dalam Karya Adaptasi - Nor Hasimah Ismail; Nordiana Ab. Jabar; Melor Fauzita Md Yusoff; Maizatul Azura Yahya (Proceedings of The ICECRS, 2019)
Karya adaptasi kini makin mendapat tempat di kalangan peminat drama. Proses adaptasi memberi dimensi baru dalam dunia seni kerana karya daripada mata pena diolah dan cerna, dijelmakan dan dijadikan dalam bentuk drama. Banyak karya adaptasi yang diutarakan adalah berkisar tentang watak wanita. Ini merupakan teraju penting dalam menggerakkan plot sesebuah cerita. Karya yang dikaji ialah Kampung Girl hasil karya Umi Kalsom. Keseluruhannya karya ini memaparkan nilai positif dan negatif dalam karya. Semua ini menjadi contoh dan teladan kepada berguna kepada masyarakat. Karya sebegini memang popular dan diminati dewasa ini.