Penilaian M-Pembelajaran dalam Sistem Pembelajaran di Institut Pendidikan Guru (Ipg) Melalui Technology, Usability and Pedagogy Model (Tup) - Muhammad Fariduddin Wajdi Anthony; Azidah Abu Ziden; Muhammad Nidzam Yaakob; Syed Khalid Syed Idrus; Saifudin Azam Shah Ahmad (Proceedings of The ICECRS, 2019)
M-Pembelajaran merupakan satu langkah ke hadapan dalam perkembangan pembelajaran elektronik e-Learning. Perkembangan dalam teknologi mobile telah mengubah cara manusia belajar. Pembelajaran tidak terhad dalam bilik kuliah semata-mata tetapi boleh berlaku melangkaui sempadan bilik kuliah serta proses pembelajaran boleh berlaku bila-bila masa dan di mana-mana sahaja. Inovasi dalam m-Pembelajaran membawa kepada perubahan paradigma dalam pendidikan teknologi mobile yang dipercayai mempunyai potensi untuk digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran di Institut Pendidikan Guru (IPG). Tujuan kajian ini adalah untuk membuat penilaian berkenaan penggunaan Technology, Usability and Pedagogy Model (TUP) untuk meningkatkan kefahaman terhadap penilaian m-Pembelajaran khususnya dalam penggunaan aplikasi pendidikan dalam kalangan pelajar. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif iaitu melibatkan instrumen temu bual struktur berdasarkan model TUP. Instrumen dalam fasa ini disemak oleh tiga orang panel pakar bahagian pembinaan instrumen. Manakala keesahan temu bual juga melibatkan kesahan dalaman atau internal validity yang melibatkan kesahan kriteria (criteria validity) dan semakan rentas (cross checking). Seramai 12 responden yang terlibat dalam kajian ini yang terdiri daripada pelajar (IPG). Tatatcara menganalisis data dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu teknologi, kepenggunaan dan pedagogi semasa proses temu bual dijalankan. Hasil dapatan temu bual dengan pelajar dari aspek teknologi menunjukkan bahawa pelajar menyatakan kemudahan yang disediakan untuk pelaksanaan PdPc dalam model adalah mencukupi. Aspek kepenggunaan model menunjukkan bahawa responden merasakan pedagogi secara mobile sangat menarik. Manakala aktiviti pembelajaran secara keseluruhan dalam model ini adalah menarik dari aspek pedagogi dalam model. Berdasarkan dapatan, kajian ini dapat memberi manfaat bukan sahaja kepada para pensyarah dan pelajar, malah sebagai rujukan kepada sistem pendidikan di Institut Pendidikan Guru dalam mentransformasikan pendidikan melalui kolaborasi dengan teknologi mobile dalam pembelajaran terkini.