KARYA INDIE: REVOLUSI PENULIS GENERASI BARU - Nor Hasimah Ismail; Melor Fauzita Md Yusoff (Proceedings of The ICECRS, 2016)
Novel ialah prosa yang panjang yang kini makin popular menjadi santapan minda pembaca. Novel mengalami perubahan dalam proses pengkaryaan. Plot, latar, watak karya diungkapkan pada laman sesawang iaitu face book, blog, twitter dan lain-lain. Karya indie makin popular dan diminati oleh para remaja kerana garapan situasi semasa yang santai dan ringan dipaparkan. Karya ini lebih bebas tidak terikat dengan struktur penulisan novel. Plot penceritaan penulisan berbentuk nasihat, catatan perjalanan, catatan diari, memberontak, sarkastik, jenaka, maki hamun, menentang dan sebagainya. Hasil kajian ini akan melihat matlamat dan tujuan penulisan indie dihasilkan serta teknik atau trend penulisan baharu kini.