PENGGUNAAN TEKNIK NYANYIAN DALAM MENINGKATKAN KEFAHAMAN MURID TAHUN DUA DALAM TOPIK PEMBUNDARAN - Reney Pantun (Proceedings of The ICECRS, 2016)
Kajian ini dijalankan bagi mengenal pasti kefahaman murid tahun dua dalam topik pembundaran dengan menggunakan teknik nyanyian. Kajian ini merupakan kajian tindakan menggunakan ujian pra dan ujian pasca serta pemerhatian yang dijalankan ke atas sembilan orang murid tahun dua yang telah lulus dalam Literacy and Numeracy Screening (LINUS). Kajian ini menggunakan ujian pra dan ujian pasca yang diadaptasi daripada soalan yang digubal oleh Bahagian Pembangunan Kurikulum (BPK) yang terdapat di dalam buku aktiviti matematik murid dua dan buku teks matematik tahun dua. Statistik deskriptif seperti min, peratus dan sisihan piawai digunakan bagi menganalisis data. Dapatan kajian menunjukkan bahawa kefahaman murid tahun dua dalam topik pembundaran meningkat apabila menggunakan teknik nyanyian. Wujudnya sikap yang positif dalam kalangan murid tahun dua dalam proses pengajaran dan pembelajaran dengan menggunakan teknik nyanyian.