APLIKASI KAEDAH ‘DJ NINI’DALAM MENINGKATKAN PENGUASAAN FAKTA ZAMAN PRASEJARAH MENGIKUT KRONOLOGI BAGI MURID TAHUN 4 - Nurul Izni Ishak; Shah Johan Johan Othman (Proceedings of The ICECRS, 2016)
Kajian tindakan ini dijalankan bertujuan meningkatkan penguasaan fakta Zaman Prasejarah mengikut kronologi dalam kalangan murid Tahun 4 bagi mata pelajaran Sejarah dengan menggunakan kaedah ‘DJ NINI’. Fokus kajian tertumpu kepada maksud dan nama-nama Zaman Prasejarah mengikut kronologi. Responden kajian terdiri daripada 5 orang murid Tahun 4X dari sebuah sekolah rendah di daerah Kubang Pasu yang merupakan kelas pertama dan lemah dalam penguasaan fakta mengikut susunan. Kajian kualitatif ini dikumpulkan melalui kaedah pemerhatian, analisis data dan juga temu bual. Dapatan kajian daripada kesemua analisis dan interpretasi data tersebut menunjukkan bahawa penggunaan kaedah ‘DJ NINI’ dapat meningkatkan penguasaan fakta Zaman Prasejarah mengikut kronologi. Keputusan perbandingan kajian sebelum dan selepas membuktikan penggunaan kaedah ‘DJ NINI’ dalam membantu murid apabila mereka dapat belajar sambil bermain dimana mereka telah diberi lagu dan akronim dalam Game DJ NINI dan juga boleh berkaraoke pada DJ NINI. Cadangan kajian seterusnya ialah membuat penambahbaikan terhadap intervensi ‘DJ NINI’ dengan menambah kemudahan 2 mikrofon dan video bagi lagu serta akronim Zaman Prasejarah agar dapat memudahkan murid menguasai fakta sambil menyanyi dengan jelas dan tepat pada DJ NINI.