PENGGUNAAN FLASHMAGNETIC BOARD DALAM MEMBANTU MURID TAHUN 4 MENGINGAT FAKTA SEJARAH MENGGUNAKAN KAEDAH MENGKATEGORI FAKTA BAGI TAJUK KERAJAAN MELAYU AWAL - Rachel Lyne G Pius; Azhari Bin Hj Mat Salleh (Proceedings of The ICECRS, 2016)
Kajian ini bertujuan untuk membantu murid Tahun 4 mengingat fakta sejarah melalui kaedah mengkategorikan fakta menggunakan Flash Magnetic Board bagi tajuk Kerajaan Melayu Awal. Fokus kajian ini adalah untuk membantu murid Tahun 4 yang lemah dalam mengingati fakta sejarah khususnya dalam tajuk Kerajaan Melayu Awal Sejarah Tahun 4. Peserta kajian dalam kajian ini terdiri daripada 7 orang murid tahun 4 dari sebuah sekolah rendah di sekitar bandar Alor Setar yang masih lemah dalam mengingati fakta sejarah bagi tajuk Kerajaan Melayu Awal. Kaedah pemerhatian, analisis dokumen dan temubual digunakan untuk mengumpul data. Kaedah diskripsi data digunakan untuk menganalisis data dalam kajian kualitatif ini. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa penggunaan Flash Magnetic Board dapat membantu murid tahun 4 mengkategorikan fakta sejarah dalam tajuk Kerajaan Melayu Awal. Cadangan tindakan susulan adalah menambahbaik Magnetic Flash Card dan Magnetic Board ke bentuk yang lebih menarik, mengubah label Magnetic Board untuk meningkatkan tahap kesusahan aktiviti intervensi Fasa 2, dan yang terakhir adalah menggunakan Flash Magnetic Board ini dalam tajuk-tajuk Sejarah yang lain atau matapelajaran yang lain.