MODEL PENGUKURAN KOMPETENSI KERJA GURU - Mohd Faiz Bin Mohd Yaakob; Jamal Nordin Yunus (Proceedings of The ICECRS, 2016)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis pengujian model pengukuran Kompetensi Kerja Guru (KKG).Soal selidik yang digunakan ialah daripada Penilaian Bersepadu Pegawai Perkhidmatan Pendidikan, 2013 yang mengandungi 33 item dan tigafaktoriaitu i) Profesionalisme, ii) Pengetahuan, dan iii) Kemahiran. Kajianinimelibatkan 612 guru sekolah kebangsaan dari 5 zon di Malaysia melibatkan negeri Kedah, Selangor, Johor, Terengganu and Sarawak. Analisis statistik daripada Statistical Package for Social Science (SPSS) dan Structural Equation Modelling (SEM) digunakan menganalisis data. AnalisisPenerokaan Faktor atau Exploratory Factor Analysis (EFA) dan Analisis Pengesahan Faktor atau Confirmatory Factor Analysis (CFA)digunakan untuk mengenal pasti faktor yang membentuk model pengukuran Komuniti Pembelajaran Profesional. Dapatan menunjukkan ketiga-tigafaktor (i) Profesionalisme, (ii) Pengetahuandan (iii) Kemahiran berjaya membentuk model pengukuran Kompetensi Kerja Guru. Indeks kesepadanan model menunjukkan RMSEA=0.079, CFI=0.940, ChiSq/df= 4.785 dan PCFI=0.811. Kesemua indeks ini mencapai tahap yang diperlukan dan akhirnya sebuah model pengukuran Kompetensi Kerja Guru berjaya dibangunkan.