LESSON STUDY: AMALAN BERKOLABORASI UNTUK PEMBELAJARAN BERKESAN DI INSTITUT PENDIDIKAN GURU - Tan Ai Lee; Ooi Soo Yuan; Teh Hang Leng (Proceedings of The ICECRS, 2016)
Penyelidikan ini bertujuan untuk melihat keberkesananLesson Study terhadap peningkatan pencapaian guru pelatih dalam pemahaman konsep utama Pembelajaran Berasaskan Inkuiri dalam topik Model Pembelajaran Sosial.Seramai sembilan pensyarah Jabatan Ilmu Pendidikan beserta dua puluh orang guru pelatih dari Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh terlibat dalam pelaksanaan Lesson Study ini. Pengumpulan data seperti soalan kuiz awalan dan akhir dikendalikan untuk mengukur pencapaian guru pelatih. Analisis terhadap dokumen exit card juga dilaksanakan di mana analisis respon yang diberikan oleh guru-guru pelatih dikumpul, dianalisis dan diinterpretasikan mengikut tema. Dapatan menunjukkan 60% daripada guru pelatih menunjukkan peningkatan dalam pencapaian soalan kuiz mereka. Dapatan analisis exit card menunjukkan responden sendiri memaklumkan mereka telah memahami konsep utama yang diajar dalam Lesson Study dan dapat memberikan sumbangan idea dalam aktiviti gallery tour. Mereka berasa gembira dan juga berpuas hati kerana dapat melibatkan diri secara aktif dalam satu sesi Lesson Study yang menarik.