GAYA KEPIMPINAN PENGETUA DAN KEPUASAN KERJA GURU DI SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN DAERAH MARANG, TERENGGANU - Ahmad Yusri Ismail (Proceedings of The ICECRS, 2016)
Kajian dijalankan untuk mencari perkaitan di antara gaya kepimpinan yang diamalkan oleh pengetua dengan tahap kepuasan kerja guru di sekolah menengah di daerah Marang, Terengganu. Ini adalah kerana kepuasan kerja guru dalam menjalankan tugas sering dikaitkan dengan gaya kepimpinan seseorang pengetua. Selain itu, kajian ini juga bertujuan menentukan perbezaan tahap kepuasan kerja guru-guru berdasarkan jenis gaya kepimpinan pengetua. Ciri-ciri demografi yang membezakan tahap kepuasan kerja guru juga dikaji oleh pengkaji.