ANALISIS WATAK DAN PERWATAKAN DALAM NOVEL SEJAMBAK BAKTI KARYA REJAB FI - Siti Khariah Mohd Zubir; Nur Denna Samsudin (Proceedings of The ICECRS, 2016)
Novel yang dikajiialahSejambak BaktikaryaRejab FI.Novel inimerupakan novel komponensastera (KOMSAS) dalammatapelajaranBahasaMelayubagi tingkatan 1 zon Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan Labuan dan Johor.Objektifkajiandijalankanadalahuntukmengenalpastiwatakdanperwatakan dalam novel Sejambak Bakti.Objektif yang kedua ialah untuk menjelaskan watak dan perwatakan dan objektif yang ketiga ialah menganalisis novel menggunakan teori Psikoanalisis Sigmund Freud.Id didorong oleh prinsip kesenangan untuk memperoleh kepuasan segera dari semua kemahuan. Ego adalah berkaitan hal yang berhubungan dengan realiti serta kenyataan yang ada manakala superego pula merupakan sistem keperibadian yang mengandungi nilai-nilai dan aturan yang bersifat evaluatif berkaitan perkara yang baik dan buruk. Di sini terdapat tiga dapatan kajian iaitu menjelaskan wataku tama, menjelaskan watak sampingan dan menganalisis watak dan perwatakan dalam novel Sejambak Bakti menggunakan unsur id, ego dan superego. Kesimpulannya, kajian menambahkan pengetahuan khalayak bagaimana unsur id, ego dan superego dalam teori Psikoanalisis Sigmund Freud berkembang dalam diri individu dan mempengaruhi kehidupan seharian. Implikasi kajian ini terbahagi kepada tiga iaitu kepada individu, pelajar dan masyarakat.