HUBUNGAN KEADILAN PENILAIAN PRESTASI DENGANKOMITMEN ORGANISASI GURU - Tang Swee Mei; Lim Kong Teong; Abdull Sukor Shaari; Ab. Aziz Yusof (Proceedings of The ICECRS, 2016)
Kajian ini bertujuan meninjau hubungan keadilan penilaian prestasi dengan komitmen organisasi guru sekolah. Sebanyak 86 buah sekolah menengah kebangsaan di negeri Kedah dan Perlis terlibat dalam kajian ini. Keputusan kajian mendapati kedua-dua aspek keadilan penilaian prestasi serta komitmen organisasi dalam kalangan guru adalah tidak begitu memberangsangkan. Keputusan kajian juga menunjukkan kedua-dua dimensi keadilan penilaian prestasi mempunyai hubungan positif yang signifikan dengan komitmen organisasi guru.