HUBUNGAN ANTARA TAHAP KOMPETENSI FUNGSIONAL GURU DENGAN PENCAPAIAN AKADEMIK PELAJAR DI SEKOLAH MENENGAH DI NEGERI KELANTAN - Norhana Mohamad Saad; Juliana Baharuddin; Siti Noor Ismail (Proceedings of The ICECRS, 2016)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti hubungan antara tahap kompetensi fungsional guru dengan pencapaian akademik pelajar di sekolah menengah di negeri Kelantan. Sejumlah 375 orang guru sekolah menengah di negeri Kelantan telah mengambil bahagian dalam kajian ini. Instrumen soal selidik tahap kompetensi fungsional diadaptasi daripada Modul Penilaian Bersepadu Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PBPPP) Bahagian Pembangunan Kurikulum, Kementerian Pendidikan Malaysia telah digunakan untuk mengumpul data. Dalam kajian ini data dianalisis dengan menggunakan Program Statistical Package of Sosial Science (SPSS) version 21. Data dianalisis menggunakan kaedah deskriptif dan statistik inferensi. Keputusan kajian menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan antara tahap kompetensi fungsional guru dengan pencapaian akademik pelajar di sekolah menengah di negeri Kelantan. Keputusan kajian juga menunjukkan dimensi kompetensi iaitu pengetahuan dan kemahiran fungsional guru menunjukkan hubungan yang signifikan dengan pencapaian akademik pelajar. Tahap kompetensi fungsional guru di sekolah menengah di negeri Kelantan berada pada tahap tinggi. Tahap pencapaian akademik pelajar pula berada pada tahap sederhana. Beberapa cadangan dikemukakan untuk meningkatkan keberhasilan dan kelestarian kompetensi fungsional guru dan kecemerlangan pencapaian akademik pelajar.