KEMAHIRAN VISUALISASI DALAM MATA PELAJARAN MATEMATIK DALAM KALANGAN MURID TAHUN 5 DI SEBUAH SJKT DAERAH KUALA MUDA YAN, KEDAH - Gavita A P Kanapathy (Proceedings of The ICECRS, 2016)
Kajian ini bertujuan untuk meneroka kemahiran visualisasi dalam topik pecahan bagi murid tahun 5 di sebuah sekolah rendah jenis kebangsaan Tamil (SJKT) di Daerah Kuala Muda Yan, Kedah. Hasil kajian menunjukkan responden memang mengaplikasikan kemahiran visualisasi semasa menyelesesaikan soalan penyelesaian masalah bagi topik pecahan. Walau bagaimanapun dapatan kajian menunjukkan bahawa berlaku pentafsiran konsep pecahan yang kurang tepat dalam kalangan responden dan juga terdapat kesalahan dalam prosedur kerja mengira ketika menjawab soalan pecahan dalam UTP. Dapatan kajian juga menjelaskan keperluan para pendidik matematik untuk memberikan perhatian kepada kemahiran visualisasi dalam topik pecahan, salah konsep dan kesilapan dalam prosedur penyelesaian soalan berkaitan topik pecahan dalam kalangan murid tahun 5 di dalam bilik darjah matematik.